Arsenie Boca  s-a născut pe data de  29 septembrie 1910, Vaţa de Sus și a decedat pe data de 28 noiembrie 1989 la Mănăstirea Sinaia, Prahova. Acesta este considerat o mare personalitate a ortodoxiei româneşti.

A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în județul Hunedoara

Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 în Vața de Sus, în comitatul Hunedoara, pe vremea aceea în Austro-Ungaria. A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929.

Citeste si: Arsenie Boca a prevestit războiul. Ce a scris părintele despre Rusia

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului vin zilnic sute de pelerini.

Cum arată locul de naștere al Sfântului părinte

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Locul în care s-a născut Arsenie Boca se găsește spre Dealul Bujoara, la circa 10 kilometri de biserica ortodoxă din centrul satului Vaţa de Sus. Şoseaua traversează satele Vaţa de Sus şi Căzăneşti. Din dreptul unei troiţe se găsesc candele, icoane și un indicator care marchează traseul pe un drum forestier spre vatra familiei călugărului. 

Prin pădure este continuat drumul secundar, pe marginea unui pârâu, apoi urcă abrupt spre un versant.

Indicatoarele, crucile şi icoanele asigură călătorii că nu s-au rătăcit. 

În ultimii ani, o biserică de lemn, cu acoperişul de foiţă din aur, a fost ridicată acolo. Alte monumente și construcții au fost așezate în jurul ei.

În locul în care s-a născut Arsenie Boca se află o casă veche din lemn şi chirpici cu pereţii acoperiţi de portretele de mari dimensiuni ale lui Arsenie Boca, care păstrează o parte din mobilierul fostei case părinteşti: un pat vechi de peste 100 de ani, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn.

„Până în urmă cu câţiva ani, această căsuţă, folosită şi ca şură, fusese lăsată în paragină. Ea a fost amenajată, pentru a putea fi din nou locuită. 

Drumul este unul greu, însă mulți oameni ajung pe Dealul Bujoara pentru a vedea unde s-a născut părintele”, a spus călugărul Nicolae Ionescu, cel care a avut-o în grijă. 

Citeste si: Becali vrea să cumpere casa lui Arsenie Boca. Ce sumă uriașă de bani trebuie să ofere în schimb


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si