Cei care ajung în satul Viscri, județul Brașov, pot vizita casa tradiţională săsească a Prințului Charles. Proprietatea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și găzduieşte două expoziţii speciale cu accent pe conservarea florei spontane şi a patrimoniului construit.
„Întrucât turiştii care vizitează Viscri au fost întotdeauna foarte dornici să vadă şi să afle cât mai multe despre legătura pe care ASR Prinţul de Wales o are cu satul, Fundaţia Caritabilă a Prinţului de Wales a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă care vorbeşte despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradiţională, agricultura durabilă, protecţia biodiversităţii şi a valoroasei noastre moşteniri culturale- cu alte cuvinte, despre dragostea Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, pentru România”, spune Mihai Grigore, administrator Casa Prinţului de Wales din Viscri.
Casa de la Viscri a fost achiziționată în 2006
Casa a fost achiziționată în 2006, în urma vizitelor ASR Prinţul de Wales în zonă, casa de la Viscri 163 a funcţionat până în anul 2021 ca pensiune, fiind un exemplu de bune practici în transformarea unei simple case de la ţară într-un spaţiu în care turiştii pot aprecia frumuseţea arhitecturii tradiţionale, pot gusta produse locale şi se pot bucura de natură.
Şura reconvertită a casei de la Viscri 163 găzduieşte astăzi expoziţia permanentă The Transylvania Florilegium, punând în lumină primele cărţi de această calitate dedicate plantelor acestei regiuni, comandate de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, un susţinător pasionat al conservării acestui mediu preţios.
Picturile florilegiului au fost create de unii dintre cei mai buni artişti botanici contemporani din lume, care timp de 5 ani au vizitat Transilvania, studiind flora din zona proprietăţilor ASR Prinţul de Wales din Viscri şi Valea Zălanului.
Când se vor plimba prin grădini, turiștii vor afla informaţii despre şcolile de vară organizate de Fundaţia Prinţului de Wales din România în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).
De asemenea, pot afla şi despre un proiect special de grădinărit implementat pentru copiii din sat.
În florilegiul Transilvaniei, informaţii ştiinţifice însoţesc fiecare dintre cele 124 de ilustraţii botanice, grupate în două volume care vor aduce la cunoştinţă diversitatea şi frumuseţea florei transilvane şi vor inspira oamenii să ajute la conservarea acesteia.
Atunci când vor vizita Casa Prinţului de Wales din Viscri, turiştii vor descoperi o gospodărie săsească simplă, tradiţională şi pot degusta produse locale în cafenea.