Primul calculator electronic pentru uz general, denumit ENIAC ("Electronic Numerical Integrator And Computer"), a fost lansat oficial la data de 14 februarie 1946, prin prezentarea sa la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii.

La data de 15 februarie 1946, ENIACa intrat pe prima pagina în „The New York Times”. Pentru mulți, evenimentul marchează începutul erei electronice a calculatorului.

Cum arată ENIAC, strămoșul calculatoarelor de astăzi?

ENIAC a fost conceput de John Mauchly, fizician şi inginer, şi de John Presper Eckert de la Universitatea Pennsylvania. Astfel, cei doi au trimis o propunere guvernului pentru ca acesta să ofere fonduri în vederea construirii unei maşini care să calculeze tabele cu tragerile artileriei. La 9 aprilie 1943, guvernul a oferit un contract de 400.000 de dolari pentru construcţia unui "Electronic Numerical Integrator And Computer".

Pentru că a fost construit între 1943 şi 1945 la Şcoala "Moore" de la Universitatea din Pennsylvania, primul calculator electronic pentru uz general nu a fost livrat armatei decât abia după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Când calculatorul ENIAC a fost finalizat, acesta conținea aproximativ 4.000 tuburi vidate și 10.000 de diode de cristal, potrivit site-ului ideafinder.com. Terminat prea târziu, pentru a fi folosit în război, mașina a fost utilizată pentru calcule în prezicerea vremii, în proiectarea tunelurilor aerodinamice și la studierea Cosmosului. Din cauza ca erau necesare două zile pentru a comuta firele, pentru schimbarea instrucțiunilor, ENIAC nu era o mașină eficientă pe postul de calculator cu scopuri generale.

Cum arată ENIAC, primul calculator electronic de uz general

Cum arată ENIAC, primul calculator electronic de uz general

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Bacalaureatul și Evaluarea Națională ar putea fi computerizate pentru a se elimina orice urmă de fraudă

Pentru ce a fost utilizat ENIAC?

Grație tehnologiei sale electronice, spre deosebire de tehnologia electromecanică, este de peste 1.000 de ori mai rapid decât orice computer anterior. ENIAC putea efectua 5.000 de adunări şi 300 de înmulţiri pe secundă (pentru comparaţie, acum microprocesoarele pot realiza 100 milioane de adunări pe secundă). Deşi tuburile vidate ocupau mult spaţiu, utilizarea lor a crescut viteza de calcul de o mie de ori faţă de alte aparate folosite până atunci. S-a considerat că ENIAC a făcut mai multe calcule pe parcursul celor zece ani în care a funcţionat decât a făcut toată omenirea până atunci.

Un mare dezavantaj al calculatorului ENIAC consta în faptul ca era foarte dificil să schimbi instrucțiunile, deoarece pentru a fi programate din nou trebuiau schimbate pozitiile firelor, manual. Aproximativ 2.000 de tuburi vidate ale computerului au fost înlocuite in fiecare luna de catre o echipa de sase tehnicieni. Multe dintre primele sarcini ENIAC au fost pentru scopuri militare.

Totodată, calculatorul ENIAC era o maşină de mari dimensiuni şi ocupa o cameră întreagă în formă de U de peste de 1.000 de metri pătraţi. Conţinea peste 100.000 de componente electronice. Folosea sistemul zecimal, care permitea oamenilor citirea uşoară a cartelelor perforate.

Un mare dezavantaj consta în faptul că era foarte dificil să schimbi instrucţiunile, deoarece pentru a fi programate din nou trebuiau schimbate poziţiile firelor, manual. Aproximativ 2.000 de tuburi vidate ale computerului au fost înlocuite în fiecare lună de către o echipă de şase tehnicieni. Multe dintre primele sarcini ENIAC au fost pentru scopuri militare.

Citeste si: Unde poți reclama facturile umflate la energie electrică și gaz

Acest calculator nu a devenit pe deplin operaţional până în 1952, proiectul fiind abandonat inclusiv de către John Mauchly şi J. Presper Eckert, care au înfiinţat o companie de calculatoare în 1948, iar în 1949 au realizat Computerul Binal Automatic- BINAC, care folosea bandă magnetică, în loc de cartele perforate, pentru stocarea de date, potrivit www.computerhistory.org.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

O parte a calculatorului ENIAC se află expusa la Institutul Smithsonian din Washington, SUA, potrivit britannica.com.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si