Cum arată Herson după invazia rușilor. Forțele Ucrainei au reușit să recâștige Herson care a fost ocupat de trupele rusești aproape nouă luni de zile. Încă de la începutul invaziei, armata rusă a ocupat orașul Herson.

Cum arată Herson după invazia rușilor

Cum arată Herson la 8 luni dupa invazia Rusiei

[Sursa foto: Captură Twitter-NEXTA]

Armata ucraineană a eliberat regiunea Herson

„Herson revine sub controlul Ucrainei, unităţi ale forţelor armate ucrainene intră în oraş'', a scris Ministerul ucrainean al Apărării   într-un comunicat   postat pe rețelele sociale. 

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a ordonat trupelor ruse din provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru şi să stabilească o linie defensivă de cealaltă parte a barierei naturale reprezentate de acest fluviu.

Citește și: Rusia a pierdut peste 80.000 soldați în războiul din Ucraina. Cifrele diferă de cele anunțate de ruși

Oficialul de la Moscova a subliniat riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene pe malul de vest al Niprului, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse de peste Nipru. 

Cum arată Herson după invazia rușilor

Cum arată Herson la 8 luni dupa invazia Rusiei

[Sursa foto: Captură Twitter-NEXTA]

Cum arată Herson la 8 luni de la invazia rușilor

La mai bine de opt luni după ce a fost ocupat de ruși, orașul Herson a revenit sub conducerea ucrainenilor.

Intimidați și depășiți de luptele de neoprit ale ucrainenilor, 30.000 de soldați ai armatei ruse au plecat rapid spre malul stâng al Niprului. Pentru a face cât mai dificil accesul altor ucraineni în Herson rușii au aruncat în aer ultimele poduri accesibile care făceau legătura spre oraș.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Experții occidentali consideră retragerea trupelor ruse din Herson, oraş cheie din sudul Ucrainei, ca fiind "un punct de inflexiune" în invazia Rusiei în ţara vecină.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

Forţele ruse s-au retras de câteva zile din Herson după opt luni de ocupaţie, ceea ce le-a permis soldaţilor ucraineni să intre vineri în oraş.

Citește și: Ce șanse sunt pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina

În urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul.

"Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate. Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă", a afirmat Zelenski într-un discurs înregistrat video.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

El a spus că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de aşezări în regiunea Herson.

Șeful diplomației UE este de părere că autorităţile de la Kiev vor decide singure dacă trebuie să înceapă sau nu negocieri de pace cu Rusia lui Putin.

"Datoria noastră este să-i sprijinim" pe ucraineni, a spus Joseph Borell.

Citește și: Mesajul lui Zelenski la summit-ul G20 din Bali: "Războiul Rusiei trebuie oprit!"


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si