Cărțile de identitate vor fi maxim securizate prin inserarea noilor cipuri.

Cum arată noile cărți de identitate

Potrivit Imprimeriei Naționale, noile cipuri vor asigura un nivel maxim de securitate pentru cărțile de identitate. Plățile contactless vor putea fi efectuate prin intermediul cipurilor din cărțile de identitate electronice.

„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless.

Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini al achiziției.

Acest contract are o valoare de aproximativ 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. Până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă vor fi efectuate.

Când are loc schimbarea cărților de identitate în România

Minim doi ani va fi garanția acestor cărți de identitate. Ofertele se deschid în 16 august, iar departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.

Citeste si: Un tânăr de 22 de ani s-a aruncat din maşina în care se afla

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an, adică să fie standardizate la nivel european.

Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor.

Românii vor trece la cartea de identitate electronică până în anul 2031.

Unde au fost emise primele cărți de identitate

Primele cărți de identitate au fost emise în municipiul Cluj-Napoca.

Încă de la sfârșitul anului trecut au putut fi folosite. În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise.

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Unul din principalele motive pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.

Citeste si: Noua lege a fost aprobată. Așa vor arăta buletinele persoanelor cu dizabilități


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si