Mariupol, oraș-port din regiunea Donețk, era un mare centru industrial al Ucrainei până în 24 februarie 2022. După ce Rusia lui Vladimir Putin a început invazia totală a Ucrainei, orașul a fost distrus în proporție de 90% și, potrivit celor mai recente estimări, cel puțin 5.000 de civili au murit, între care și 220 de copii.

Citeste si: Care este situația economică a Ucrainei după o lună de război. Guvernul anunță pierderi de peste 500 de miliarde de euro

Mariupol a fost multă vreme un port important din punct de vedere strategic pe Marea Azov, parte a Mării Negre.

Mariupol, un oraș înfloritor la Marea Azov

Cel mai mare port din regiune, Mariupol a găzduit o fabrică de fier și de oțel. În vremuri normale, Mariupol era un centru cheie de export pentru oțelul, cărbunele și porumbul Ucrainei către clienții din Orientul Mijlociu și nu numai.

Fondat în secolul al XVI-lea, orașul a purtat mai multe nume, printre care cetatea Domakha, Pavlovsk și Jdanivka- până în 1989 când a primit numele său istoric de Mariupol.

Este locul dezvoltării industriei grele, prin două instalații mari de oțel ("Azovstal", "Illych") și ingineriei mecanice (Uzina "Azovmaș").

Principalele sectoare economice erau construcțiile navale, fabricile de confecții, industria laptelui.

Orașul se mândrea cu Teatrul Dramatic, mai multe muzee, două universități de stat și un sanatoriu renumit.

Teatrul din Mariupol, înainte de a fi transformat în ruine

[Sursa foto: Twitter]

Centrul orașului Mariupol, zona teatrului dramatic

Mariupol, un oraș plin de viață în 2021, cu peste 400 de mii de locuitori

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro

Intrarea în parcul din Mariupol

Un centru comercial din Mariupol

Grădina zoologică din Mariupol

Cele patru motive ale Rusiei pentru asedierea Mariupolului

Principalele motive pentru care preluarea orașului-port Mariupol a fost considerată o victorie strategică pentru Rusia și o lovitură majoră dată Ucrainei, potrivit BBC News:

1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas. Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar se află pe coridorul dintre peninsula Crimeea și Donbas;
2. Strangularea economiei Ucrainei;
3. Oportunitate de propagandă. Mariupol găzduiește unitatea de miliție ucraineană numită Brigada Azov, care a inclus și naționaliști de extremă dreapta. Dacă Rusia reușește să captureze în viață un număr semnificativ de luptători ai Brigăzii Azov, aceștia vor fi prezentați în mass-media rusă controlată de stat, ca parte a războiului informațional de discreditare a Ucrainei și a guvernului său.
4. Distrugerea moralului Ucrainei. Prin atacul masiv dat orașului Mariupol, Rusia a vrut să dea un exemplu întregii Ucraine, ca să-i forțeze cedarea.

Cum arăta Mariupol în vara anului trecut:

Portul Maritopol, bijuteria coroanei

Crearea portului de la Marea Azov a fost continuarea firească a dezvoltării industriale impetuoase a regiunii în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Până în urmă cu o lună, era unul dintre cele mai importante porturi ucrainene și cel mai mare și mai dezvoltat port de la Marea Azov.

Portul era denumit pe drept cuvânt „Porțile maritime ale Donbasului”.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Peisajul post-apocaliptic din Mariupol, filmat cu drona în luna martie 2022:

;

Cel mai distrus oraș din războiul lui Vladimir Putin

Statisticile publicate duminică de oficialii ucraineni prezintă o imagine sumbră a săptămânilor de bombardamente și lupte urbane în Mariupol.

Potrivit acestor cifre, 90% din clădirile rezidențiale din oraș au fost avariate- 60% au fost lovite direct și 40% au fost distruse. Șapte dintre spitalele orașului- 90% din capacitatea medicală a orașului- au fost avariate, trei dintre acestea fiind distruse.

Ce a rămas din teatrul dramatic din Mariupol

De asemenea, au fost avariate trei maternități (una distrusă), șapte institute de învățământ superior (trei distruse) și 57 de școli și 70 de grădinițe, cu 23, respectiv 28 distruse. Un număr de fabrici au fost avariate, iar portul orașului a suferit pagube.

Potrivit acestor statistici oficiale, aproximativ 140.000 de oameni au părăsit orașul înainte de a fi înconjurat, iar aproximativ 150.000 au reușit să plece în timpul blocadei.

În timpul apogeului asediului, aproximativ 170.000 de oameni ar fi rămas în oraș, iar oficialii ucraineni susțin că 30.000 de oameni din Mariupol au fost deportați în Rusia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si