Imaginea a fost realizată şi publicată de prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma, scrie AFP. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, varianta Omicron a Covid-19 prezintă mult mai multe mutaţii faţă de Delta.

Citeste si: Ce simptome au pacienții cu varianta Omicron de coronavirus

"Această imagine, ce reprezintă puţin harta tuturor variaţiilor, descrie mutaţiile Omicron dar nu le defineşte rolul", a declarat Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de stat din Milano şi cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma.

"Va fi foarte important în prezent să definim, prin experienţe de laborator, dacă combinarea acestor mutaţii poate avea un impact în trasmiterea virusului sau eficacitatea vaccinurilor de exemplu", a precizat cercetătoarea.       

Nu e obligatoriu ca mutațiile să fie mai periculoase

Pe această "imagine" tridimensională, care seamănă cu o hartă, "se vede bine că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care deja prezintă ea însăşi un număr mare de mutaţii), concentrate într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane", a explicat echipa de cercetători într-un comunicat apărut duminică. 

Citeste si: Un alt caz de infectare cu varianta Omicron, o persoană vaccinată complet, în Germania. Cazuri noi și în Australia

"Acest lucru nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, pur şi simplu virusul s-a adaptat la specia umană generând o altă variantă", au precizat cercetătorii. Potrivit News.ro, "alte studii ne spun că această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă sau mai periculoasă".

Echipa de cercetători de la Bambino Gesù s-a concentrat în studiu pe cercetarea mutaţiilor la nivelul "structurii tridimensionale a proteinei spike", a precizat Claudia Alteri.

Această proteină, care este partea din virus "studiată cu mai multă a

tenţie", este responsabilă de recunoaşterea receptorului uman şi de pătrunderea virusului în interiorul celulelor".

"Pe proteina spike acţionează anticorpii monoclonali şi bineînţeles pe virusuri", a precizat medicul.

Care sunt veștile rele și veștile bune legate de omicron

Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a explicat într-o postare pe Facebook care este situația la zi cu noua variantă Omicron.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Veștile rele:

• Varianta omicron se raspândește cu rapiditate. Într-un grafic al răspândirii inițiale a variantelor virale, bate tot ce mișcă. Vedeți graficul.

• Sunt până în prezent identificate cazuri în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini, Hong Kong și Belgia. Poate or mai fi, dar n-am mai urmărit de vreo câteva ore.

• Mutațiile numeroase în RBD (și NTD) asociază rezistentă la anticorpii neutralizanți (inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie).

• Clusterul de mutații din vecinatatea situsului de clivare al furinei (H655Y+N679K+P681H) crește eficiența intrării virusului în celula și deci transmisibilitatea virusului.

• Deleția nsp106 (△105-107) care nu e nouă pentru omicron, poate genera antagonizarea interfenonilor, adică rezistența la imunitatea înnăscută, putând astfel mari transmisibilitatea.

• R203K+G204R sunt mutații care survin în afara domeniului spike, în nucleocapsida (erau în variantele Alfa, Gamma și Lambda) și sunt asociate cu infectivitate crescută.

• În Hong Kong, cei doi pacienți testați aveau încărcături virale extrem de ridicate (pozitivare la 17-18 cicluri de realtime), ceea ce sugerează o producție foarte mare de virus. Poate conduce atât la boala gravă, cât și la transmisibilitate crescută.

• Pacienții din Hong Kong erau în camere diferite, iar virusul a fost găsit răspândit larg în cele doua camere- ceea ce înseamnă că virusul este transmisibil prin aerosoli. Se transmite cu foarte mare ușurință (iar încărcăturile virale mari nu ne ajuta deloc).

Veștile bune:

• deleția △69-70 în gena S permite identificarea foarte ușoară a variantei omicron-deci trasabilitatea ei imediată.

• majoritatea regiunilor din genele N și RdRp, care sunt folosite pentru diagnostic prin testele de realtime PCR sunt conservate. Ceea ce înseamnă că testele vor funcționa pentru monitorizarea pacienților infectați cu varianta omicron.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

• la fel, regiunile din structura nucleocapsidei recnoscute de testele rapide antigen nu sunt substanțial modificate și vor putea fi recunoscute. Deci testele funcționează încă.

• Unul din experții în biologie structurală a coronavirusurilor a sugerat că mutațiile combinate P681H și N679K sunt extrem de rare tocmai pentru că nu sunt stabile. A menționat însă că nu se știe cum sunt afectate aceste mutații de restul mutațiilor din structura omicron.

Ce nu știm?

• în ce măsură virusul are capacitate de a se răspândi masiv în lume înlocuind varianta delta. Care este transmisibilitatea acestui virus (i.e., este R0 mai mare, fiind continuată seria de creșteri cu fiecare nouă variantă)?

• în ce măsură infecția cu omicron are patogenicitate mai mare (i.e., letalitate și sechele mai mari). Se știe deja că unii pacienți pot rămâne în continuare asimptomatici.

Ce știm?

-că trebuie să ne protejăm. Purtați masca ori de câte ori sunteți în spații închise împreună cu alte persoane.

-nu ieșiți din casă dacă aveți febră. Nu vă lăsați colegii/angajații/elevii/studenții să vină la școală dacă au febră.

Din păcate, n-am ieșit din padure, și probabil că o să continuăm să o luăm de la capăt până când vom învăța că trebuie să facem și ce trebuie să facem nu numai ce avem chef", a explicat cercetătorul român.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si