Cimitirul militar român Soultzmatt este un cimitir construit în anul 1920 în localitatea Soultzmatt (Franța) ce adăpostește osemintele a 687 prizonieri români din cei 2400 morți în perioada 1917-1919 în lagărul Soultzmatt și în regiunea Alsacia. 

Citeste si: Orfelinatul Groazei din Cighid a ucis 138 de copii, însă nu a plătit nimeni pentru asta. Mărturisiri exclusive ale Sărmancei Beladi, una dintre puținele supraviețuitoare: „Am fost trimiși să murim acolo”

”Deportați în iarna 1916-1917 (pe când Alsacia aparținea Germaniei), majoritatea au pierit în condiții atroce din cauza înfometării, frigului și bolilor, privați de orice legătură cu familiile din țară. După război, osemintele au fost scoase din diverse gropi comune. Cimitirul a fost inaugurat în anul 1922 de către regele Ferdinand. Este localizat în mijlocul unei păduri aparținând comunei Soultzmatt, chiar pe terenul unui fost lagăr, în punctul numit  Val du Pâtre.  Este singura și cea mai mare necropolă militară românească din Franța”,  acestea sunt referințele despre cimitirul militar român Soultzmatt, unde anual autoritățile române și franceze depun coroane de flori. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sursa foto: Facebook Ileana Neaga 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si