Cum arată singurul cimitir românesc din Franța, dedicat soldaților noștri morți în lagăr FOTO
Construit în anul 1920 în localitatea alsaciană Soultzmatt, cimitirul adăpostește osemintele a 687 de prizonieri români decedați în lagărul din sat, în perioada 1917 - 1919.
Cimitirul militar român Soultzmatt este un cimitir construit în anul 1920 în localitatea Soultzmatt (Franța) ce adăpostește osemintele a 687 prizonieri români din cei 2400 morți în perioada 1917-1919 în lagărul Soultzmatt și în regiunea Alsacia.
”Deportați în iarna 1916-1917 (pe când Alsacia aparținea Germaniei), majoritatea au pierit în condiții atroce din cauza înfometării, frigului și bolilor, privați de orice legătură cu familiile din țară. După război, osemintele au fost scoase din diverse gropi comune. Cimitirul a fost inaugurat în anul 1922 de către regele Ferdinand. Este localizat în mijlocul unei păduri aparținând comunei Soultzmatt, chiar pe terenul unui fost lagăr, în punctul numit Val du Pâtre.
Este singura și cea mai mare necropolă militară românească din Franța”, acestea sunt referințele despre cimitirul militar român Soultzmatt, unde anual autoritățile române și franceze depun coroane de flori.