Cum arată tezaurul dacic de argint descoperit de doi frați din județul Gorj
Mai multe obiecte antice au fost descoperite recent în pădurile din județul Gorj, o regiune bogată în tezaure străvechi, scrie presa locală.
Tezaur antic, descoperit în Gorj. Două agrafe din argint cu care oamenii își prindeau hainele în urmă cu mai bine de 1.500 de ani au fost descoperite săptămâna trecută de doi frați din comuna Mușetești.
Cele două obiecte de tezaur sunt unice în regiune, informează Gorjeanul.ro.
,,Ceea ce vedeți în imagini sunt două fibule dacice de argint (niște agrafe cu care oamenii își prindeau hainele), găsite de mine și sora mea, în data de 24 ianuarie, în jurul orei 12:00, în apropierea unui drum forestier. Folosite de prin secolele XII, XI î.e.n., fibulele erau destul de comune cam în toate zonele Europei, Asiei și nordul Africii. Fără îndoială că obiectele din imagine sunt mai vechi de 1.500 de ani", a declarat Gheorghe Curcanu.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Lucrătura celor două obiecte este pur și simplu uimitoare, fapt care confirmă afirmațiile majorității istoricilor conform cărora locuitorii antici ai acestor plaiuri erau foarte pricepuți în meșteșugul podoabelor în general și, în special, în cazul celor din aur sau argint.
Cele două obiecte de tezaur sunt unice în toată regiunea, dimensiunile acestora fiind impresionante.
Gorjul este bogat în tezaure antice. Și în vara anului trecut, doi gorjeni pasionați de istorie au reușit să descopere, cu ajutorul detectoarelor de metale, un adevărat tezaur monetar din perioada romană: 1313 monede din argint, denari romani republicani.
,,Cu ajutorul lui Dumnezeu și a bunului meu prieten Ovidiu Andreca, după o vreme urâtă și ploioasă pe data de 18-06-2023, am ieșit la detecție într-o pădure foarte frumoasă din Gorj. După câteva ore de detecție cu multe sârme și capace de conserve, cu drumuri abrupte și nămoloase, a ieșit soarele și pe strada noastră, norocul ne-a surâs și am descoperit ulcica cu arginți, un frumos tezaur monetar de 1313 Denari Romani Republicani în perfectă stare. Monedele au fost predate conform legi la DJC Gorj“, a scris atunci, pe Facebook, Dumitru Dorel Boghian, unui dintre descoperitori.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, în primăvara lui 2023, un tânăr a găsit mai multe brățări dacice din aur într-o zonă împădurită din apropierea sediului Primăriei comunei Prigoria.
Specialiștii dau spus atunci că acestea sunt din perioada tracică și au o vechime de peste 3.200 de ani, fiind vorba în acest caz de cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj.