Close sidebar
Close sidebar

Cum au fost descoperite de fapt moaștele Sfintei Parascheva. Semnul divin care s-a petrecut

Află cum au fost descoperite de fapt moaștele Sfintei Parascheva. Semnul divin care s-a petrecut

Andreea Stoica,

Moastele Sf. Parascheva - Iași

[Sursa foto: wowbiz.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Descoperirea moaștelor Sfintei Parascheva este unul dintre cele mai importante și cunoscute evenimente religioase din istoria creștinismului ortodox. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar moaștele sale atrag an de an zeci de mii de pelerini la Iași. Însă povestea descoperirii moaștelor Sfintei este una impresionantă, marcată de un semn divin care a arătat că Sfânta a fost protejată de Dumnezeu.

Unde au fost descoperite moaștele Sfintei Parascheva

Conform tradiției, Sfânta Parascheva s-a născut în jurul anului 1010, în satul Epivata, lângă Constantinopol (azi Istanbul, Turcia). După o viață de nevoință și rugăciune, a trecut la Domnul la vârsta de 27 de ani și a fost înmormântată fără o atenție deosebită, fiind necunoscută drept sfântă în timpul vieții.

Totuși, după câțiva ani, un fenomen miraculos avea să aducă la lumină moaștele ei.

Citește și: Când începe pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Noutate importantă în 2024

Legenda spune că, în jurul anului 1235, un pescar din satul Epivata a avut un vis în care i s-a arătat o femeie sfântă, care i-a spus să sape într-un anumit loc, unde îi vor fi descoperite moaștele.

Odată ce visul s-a repetat, pescarul a decis să acționeze și, împreună cu mai mulți credincioși, a început să sape în locul indicat. Spre surprinderea lor, au găsit trupul neputrezit al Sfintei Parascheva, un semn clar al sfințeniei sale.

Moaștele au fost preluate de Biserica Ortodoxă și au fost transferate, inițial, în orașul Târnovo din Bulgaria, apoi la Belgrad și Constantinopol, înainte de a ajunge în Moldova. În timpul transferurilor sale, moaștele Sfintei Parascheva au fost însoțite de numeroase minuni și semne divine, care au consolidat credința că Sfânta Parascheva este o protectoare a credincioșilor.

Citeste si: Data la care urmează să fie virați banii pentru bursele elevilor aferente lunilor septembrie şi octombrie: Banii vor fi virați direct pe carduri- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Zeci de șoferi și-au găsit mașinile vandalizate într-o parcare din Capitală. Un necunoscut le-a scrijelit pe capote același mesaj- antena3.ro

Citește și: Rugăciunea puternică a lui Arsenie Boca pentru sănătate. Cuvintele pe care e bine să le rostești

Sf Parascheva- icoană

[Sursa foto: Doxologia]

Moaștele Sfintei Parascheva se află la biserica "Sfinții Trei Ierarhi" din Iași

De-a lungul secolelor, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutare de mai multe ori, dar destinul lor final avea să fie în Moldova, în orașul Iași. În anul 1641, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei, cunoscut pentru evlavia sa și susținerea bisericii, a obținut moaștele Sfintei Parascheva de la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. Această achiziție a fost văzută ca un mare act de binecuvântare pentru Moldova.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost depuse în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, o biserică monumentală construită de Vasile Lupu. Acolo, ele au devenit un simbol al credinței și evlaviei moldovenilor. De-a lungul anilor, pelerinii au venit din toate colțurile țării și din afara ei pentru a se ruga la Sfânta Parascheva, mulți dintre ei mărturisind minuni și vindecări după ce s-au închinat la sfintele moaște.

Citește și: Cei mai puternici psalmi din Biblie. Când și de ce e bine să-i rostești

Citeste si: Veste importantă pentru doamnele aflate în prag de pensionare! Femeile pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 11 ani- kfetele.ro

Citeste si: Cum s-a produs, de fapt, accidentul în care 22 de elevi și 3 profesori au murit? Ce au descoperit oamenii legii- radioimpuls.ro

Citeste si: Zeci de șoferi și-au găsit mașinile vandalizate într-o parcare din Capitală. Un necunoscut le-a scrijelit pe capote același mesaj- antena3.ro

Un moment important în istoria moaștelor a avut loc în 1888, când un incendiu devastator a izbucnit în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. În mod miraculos, moaștele Sfintei Parascheva au rămas neatinse, deși toate celelalte obiecte din apropiere au fost distruse. Acest eveniment a fost interpretat de credincioși ca un nou semn divin al protecției oferite de Sfânta Parascheva asupra credincioșilor săi.

În prezent, moaștele se află în Catedrala Mitropolitană din Iași, iar pelerinajul din jurul zilei de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei, este unul dintre cele mai mari evenimente religioase din România.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI