Cum au supraviețuit românii celei mai grele ierni din istorie? Zăpada măsura cinci metri
Cea mai grea iarnă din istorie a fost în anul 1954. Atunci, capitala a fost scufundată în zăpadă.
Cea mai grea iarnă din istorie a fost în anul 1954. Acest lucru este confirmat de Administrația Națională de Meteorologie.
„Marele viscol” a afectat atunci, în special zonele de sud ale României, informează Gândul.
Deși pe vremea aceea nu existau coduri și avertizări cu privire la vreme, românii spun că într-adevăr vremea în 1954 a fost foarte severă.
Oamenii înotau la propriu prin zăpadă, și se chinuiau să-și facă cărare pentru a ieși din case. ANM spun că rafalele au atins o viteză de 126 kilometri la oră în București, un adevărat record, pe data de 3 februarie fiind de fapt apogeul unei ierni crâncene. Mai precis, cantitatea de zăpadă măsurată la stația Griviţa a fost de 115,9 l/mp în doar 24 de ore.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cel mai gros strat de omăt a fost la Călăraşi, 173 cm.
”Pe marile bulevarde, camioanele Armatei adunau zăpada şi o aruncau în Dâmboviţa. Uzina Grozăveşti elimina apă caldă, iar zăpada se topea pentru că altfel exista pericolul să se formeze poduri de gheaţă . La fabrica de textile «7 Noiembrie» s-au format echipe de agitatori care merg pe sectoare şi scot cetăţenii la deszăpezire” , ”, povestește Dan Antoniu într-o relatare din „Apărarea Patriei”.
Fotografii cu zăpada uriașă din țară au fost găsite în Fondul fotografic Constantin A. Dissescu.
În ziua considerată ”Marele viscol” a încetat din viață și Ionel Teodorescu, scriitorul romanului celebru, „La Medeleni. Atunci, sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui scriitor a fost transportat la cimitirul Bellu din București cu ajutorul unei sănii împrumutate.