Cornel Laurian Stoica, inspectorul general al Poliției de Frontieră, a menționat care sunt condițiile în care românii vor putea călători în țările din Spațiul Schengen, de la data de 31 martie 2024. 

Din informațiile furnizate de acesta, românii ar urma să meargă direct la porțile de îmbarcare și să nu se mai oprească la tonetele de control ale Poliției de Frontieră. Cu toate acestea, polițiștii de frontieră se vor afla în continuare în aeroporturi.

Cum călătorim după 31 martie 2024?

Inspectorul general al Poliției de Frontieră a declarat, în cursul zilei de duminică, că de la data de 31 martie 2024 vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetățenii din statele care țin de Schengen. 

Astfel, controalele la frontierele aeriene și maritime vor fi eliminate, iar oamenii se vor putea deplasa către și dinspre alte state membre Schengen fără a mai trece prin procedurile clasice de control. Persoanele care aleg să călătorească vor merge direct la porțile de îmbarcare.

spatiul schengen aerian

Vezi care sunt cele mai importante informații despre aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim 

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cu toate acestea, polițiștii de frontieră vor fi prezenți în aeroporturi pentru a verifica identitatea și situația legală a diverselor persoane și pentru a preveni și combate faptele ilegale, dacă este cazul. 

„Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni- deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali- li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a mai explicat Cornel-Laurian Stoica, conform news.ro

Condiții de călătorie pentru minori, de la data de 31 martie 2024

Cetățenii români minori vor beneficia de același tratament precum adulții, în sensul în care nu vor mai fi trecuți prin controlul de frontieră, ci se vor îmbarca direct. Totodată, copiii și adolescenții sub 18 ani nu vor avea nevoie de acte suplimentare, ci vor călători în și din statele Schengen ca și până acum.

Inspectorul general al Poliției de Frontieră a mai precizat care sunt documentele necesare pentru minori, în cazul unei călătorii. Minorii au nevoie de:

  • document de călătorie valabil;
  • acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei

schengen

Cum călătorim de la 31 martie 2024? Informații esențiale după aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim.

[Sursa foto: Freepik]

Minorii de peste 16 ani care călătoresc singuri au nevoie de documentul de călătorie valabil, acordul din partea ambilor părinți și documentul de călătorie dacă face dovada domiciliului sau reședinței în țara în care călătorește.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Autoritățile vor verifica aleatoriu, în incinta aeroportului, dacă românii minori și însoțitorii lor au la ei documentele necesare menționate anterior.

Românii minori și adulți care se deplasează către state care nu fac parte din Spațiul Schengen vor avea parte de condiții de călătorie neschimbate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si