Cum decurge extrădarea lui Cătălin Cherecheș! Vin noi detalii din Germania în cazul primarului fugar: „Ar putea exista cerințe suplimentare”
În ceea ce privește procedura de extrădare a lui Cătălin Cherecheș în România, Florian Weinzierl, procuror-șef la Parchetul din Munchen, a făcut mai multe precizări.
Cherecheș a fost prins la Augsburg, în urma unei colaborări între Poliţia Română şi Poliţia Germană. În momentul în care a fost capturat, Cătălin Cherecheş s-a opus arestării.
El a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani închisoare, prin decizie definitivă, pe data de 24 noiembrie.
Florian Weinzierl, procuror-șef la Parchetul din Munchen, a transmis precizări cu privire la procedura de extrădare a fostului primar Cătălin Cherecheș, din Germania, în România.
"La 8 decembrie 2023, Tribunalul Regional Superior din Munchen a dispus reținerea în vederea extrădarii la cererea Parchetului din München.
Aceasta înseamnă că persoana persecutată trebuie să rămână în arest pentru a asigura o eventuală extrădare în România; motivul reținerii este riscul existent de evadare", a declarat reprezentantul Parchetului din Munchen.
Florian Weinzierl: ,,În cadrul procesului, condițiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu''
De asemenea, procurorul german a precizat faptul că în acest caz, Curtea Regională Superioară trebuie să decidă doar la o dată ulterioară situația admisibilității extrădării.
"Curtea Regională Superioară va trebui să decidă doar la o dată ulterioară chestiunea relevantă a admisibilității extrădării.
În cadrul procesului, condițiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu, precum și dacă a fost pronunțată așa-zisa sentință în lipsă. Atunci când se analizează existența unei hotărâri în lipsă, se stabilește mai întâi dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăși) prezentă la toate ședințele de judecată.
Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerințe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea.
Parchetul din Munchen a solicitat deja autorităților române informații suplimentare pe această temă până la începutul lunii ianuarie 2024.
Indiferent de aceasta, persoana persecutată este liberă să-și prezinte propriile obiecții, care ar trebui examinate în consecință.
Parchetul din Munchen va depune din nou dosarele la Curtea Regională Superioară în timp util, dar cel mai devreme după primirea informațiilor solicitate și examinarea corespunzătoare.
Trebuie remarcat din nou că nu va avea loc o ședință orală în fața Curții Regionale Superioare, deciziile urmând a fi luate numai pe baza dosarului. În caz contrar, situația rămâne neschimbată."
, a mai precizat procurorul german, potrivit Antena3.ro.