Close sidebar
Close sidebar

Cum faceti fata stresului de a avea un adenom hipofizar?

Adenomul sau tumora glandulara benigna reprezinta o crestere anormala de celule care, in acest caz, se dezvolta la nivelul glandei hipofizare sau pituitare. Majoritatea adenoamelor hipofizare sunt benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase si ca nu se raspandesc in alte zone ale corpului. Cu toate acestea, insa, odata cu cresterea lor, adenoamele tind sa puna presiune pe structurile din jur-tesuturi sau nervi, cauzand, astfel, aparitia anumitor simptome.

Andreea Stoica,

Cum faceti fata stresului de a avea un adenom hipofizar? [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Hipofiza este o glanda de mici dimensiuni care este situata in interiorul craniului, sub creier si deasupra cailor nazale. Ea este conectata direct la hipotalamus realizand, astfel, o legatura intre creier si sistemul endocrin.

O afectiune a glandei pituitare care presupune implicatii pe tot parcursul vietii poate avea un efect negativ atat din punct de vedere fizic cat si psihic. De aceea, afectiune trebuie tratata atat din punct de vedere medical cat si psihologic.

Informarea corecta cu privire la tratament

Fiecare persoana reactioneaza diferit la aflarea diagnosticului si, din acest motiv, este posibil ca medicii sa nu recunoasca sau sa nu observe posibila trauma prin care trece suferindul. Cu toate acestea, insa, sentimentul de soc, frica sau anxietate este des intalnit la persoanele recent diagnosticate, uneori, existand chiar impulsul de a fugi, odata ce au fost auzit diagnosticul.

Intelegerea corecta si in detaliu a metodelor de tratament, a optiunilor si a planului terapeutic, poate ameliora o buna parte din stresul cauzat de adenomul hipofizar, specialistii putand explica fiecare pas al tratamentului.

Tratamentul depinde de tipul si marimea tumorii, de varsta persoanei afectate si de starea generala de sanatate, si va fi stabilit de o echipa multidisciplinara din mai multe domenii cum ar fi cel de neurochirurgie, neuroendocrinologie si radiologie, pentru a recomanda abordarea cea mai eficienta.

Avand in vedere toate aceste abordari diferite, fiecare cu beneficiile si complicatiile ei, informarea despre fiecare optiune in parte sau despre tratamentul recomandat poate ajuta enorm la ameliorarea stresului.

Adresarea ingrijorarilor postoperatorii

Pentru multe persoane afectate, stresul nu dispare odata cu incheierea interventiei chirurgicale si a planului de tratament. Chiar daca stresul prezentat inainte de operatie este foarte posibil sa fi fost mai mare, stresul postoperator poate fi la fel de daunator, mai ales daca afecteaza calitatea vietii si relatia de cuplu.

Mai mult decat atat, frica de lovire a nasului sau capului poate impiedica alte persoane de a practica sporturile preferate sau de a efectua activitatile de zi cu zi.

Relatia de cuplu poate fi si ea afectata din cauza schimbarilor aduse, acestea putand fi asociate fie cu lipsa de energie, fie cu scaderea libidoului sau chiar cu unele schimbari fizice.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat care a avut erecție timp de peste 30 de ore a primit despăgubiri de 50.000 de euro. Și soția lui a fost compensată- antena3.ro

Eliminarea tuturor acestor ingrijorari cat mai devreme poate ajuta la inlaturarea stresului postoperator sau chiar a stresului de a trai cu un adenom hipofizar, atunci cand acesta nu poate fi tratat.

Apelarea la specialisti sau la grupuri de suport, multe dintre ele formate din persoane care au avut sau au aceeasi afectiune, poate oferi alinare si siguranta cu privire la viitor si la calitatea vietii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI