De la variante mai usor de instalat, ca panourile radiante, pana la pompe de caldura cu sisteme inteligente, ai multe tipuri din care poti sa alegi. Cu toate acestea, daca nu ai resursele necesare pentru aceste modalitati de incalzire, trebuie sa te indrepti catre unele mai putin costisitoare sau de ce nu, mai populare. Una dintre aceste variante este centrala termica pe peleti, material provenit din deseuri lemnoase.

In acest articol, iti prezentam care sunt avantajele si dezavantajele unei centrale termice pe peleti dar si cum functioneaza, pentru incalzirea optima a locuintei.

Ce este o centrala termica pe peleti si cum functioneaza

Una dintre variantele de centrale termice pe care o poti alege pentru incalzirea casei este centrala care functioneaza cu combustibil solid, pe peleti din lemn. Acestia sunt o alternativa la combustibilii obisnuiti, precum gazul, petrolul, uleiul sau carbunele si au o putere calorica mai mare decat a lemnului normal. Peletii sunt deseuri din lemn si rezultate ale prelucrarii lui, prin uscare si presare. Folosirea lor drept combustibil este foarte avantajoasa, deoarece prezinta costuri reduse de transport si o utilizare automatizata. Centrala termica pe peleti este reprezentata de un cazan din otel, cu functionare pe peleti, care produc apa calda menajera si caldura. Cazanul pe peleti este automatizat, de aceea se aprinde si se opreste singur, atunci cand nu mai este nevoie de ardere.

Totodata, este usor de utilizat, toate functiile putand fi gestionate electronic, prin panoul de comanda si display LCD. Daca optezi pentru centrale termice pe peleti, trebuie sa stii ca sunt produse ecologice, durabile, care se gasesc atat in magazine fizice, cat si online.

Care sunt cele mai importante avantaje ale unei centrale termice pe peleti si care sunt dezavantajele

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pentru a intelege mai bine mecanismul de functionare al centralelor termice pe peleti, trebuie sa cunosti si avantajele si dezavantajele unei astfel de variante de incalzire.

Avantaje:

   Peletii sunt materiale ecologice, provenite din deseuri lemnoase, de aceea centrala termica pe peleti reprezinta o sursa de energie curata si moderna:
   Centrala termica pe peleti este o solutie mai eficienta din punctul de vedere al puterii calorice, a confortului si a sigurantei decat centrala pe lemne:
   Asigura o incalzire optima a locuintei, cu costuri mai mici, in comparatie cu centralele pe gaz:
Datorita mineralelor din compozitie, cenusa rezultata din arderea peletului poate fi folosita ca ingrasamant natural:Autonomie ridicata. In functie de automatizarea centralei termice si de depozitul de peleti, autonomia unei centrale termice pe peleti poate dura pana la 60 de zile.

Dezavantaje:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Atunci cand achizitionezi o centrala termica pe peleti, vei avea nevoie de un spatiu generos, care sa iti permita montarea centralei si depozitarea peletilor:
    O centrala termica pe peleti, de calitate, este mai costisitoare decat centrala termica pe lemne, depasind pretul acesteia de doua ori. Totodata, va fi nevoie sa tii cont de achizitionarea tuturor echipamentelor aferente unei centrale termice pe peleti: supape de siguranta, pompe sau motor:
    In mod obligatoriu, montarea unei centrale termice pe peleti include si construirea unui cos de fum:
    Intretinerea trebuie sa se faca periodic, o data la 2-3 zile, pentru ca arzatorul se poate infunda cu peleti:
    Peletii de lemn trebuie sa fie de o calitate foarte buna, pentru a nu intrerupe buna functionare a centralei termice.

Centrala termica pe peleti este o optiune viabila pentru incalzirea locuintei tale. Ia in calcul atat avantajele, cat si dezavantajele ei si alege cea mai potrivita metoda de incalzire, in raport cu nevoile tale.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si