Cum funcționează sistemele Himars ce vor fi donate Ucrainei de către SUA? Sistemele avansate de lansatoare multiple de rachete ce  vor fi trimise Ucrainei de președintele SUA, Joe Biden, se numesc HIMARS, mai exact High Mobility Artillery Rocket System. 

SUA a anunțat ca va dona Ucrainei celebrele sisteme Himars

Rachetele care vor ajunge în Ucraina au o rază de acțiune de 80 de kilometri.

Pe lângă acestea, mai există și un model care poate lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, dar acesta nu a fost livrat Kievului, deoarece oficialii americani se tem că ar putea fi folosit contra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

Sistemele HIMARS fac parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, care mai include, și elicoptere și rachete antitanc Javelin, potrivit euronews.com. În plus, prețul unei instalații HIMARS, cu tot cu muniție, ar putea depăși și 5 milioane de dolari.

Citeste si: Angela Merkel a anunțat că Rusia a făcut o mare greșeală atunci când a invadat Ucraina. Ce a transmis fostul cancelar german

Mai mult, arma americană poate lansa șase rachete de înaltă precizie din familia "MFOM" capabile să lovească o mașină aflată la o distanță de 80 de km, ceea ce depășește cu mult capacitatea lansatoarelor de rachete de fabricație sovietică și rusească.

Însă, nu este clar dacă SUA vor trimite Ucrainei și rachete teleghidate mai scumpe sau doar muniții fără ghidare, mai ieftine.

De asemenea, sistemul HIMARS este capabil să lanseze proiectile ATACMS, care cântăresc 1,7 tone și au o rază de acțiune de până la 310 km. Însă, Washingtonul a confirmat că astfel de rachete cu rază lungă de acțiune nu vor fi livrate Ucrainei.

Citeste si: Rusia admite că a trimis recruţi pe frontul din Ucraina. Excluderi și pedepse în armata rusă

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cum funcționează sistemele Himars ce vor fi donate Ucrainei de către SUA

Cum funcționează sistemele Himars ce vor fi donate Ucrainei de către SUA

[Sursa foto: PixaBay]

Cum funcționează Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare?

Conform companiei americane, Lockheed Martin, lansatoarele HIMARS funcționează pe principiul „trage și fugi!”. Astfel, fiecare unitate este compusă dintr-un container cu șase rachete, montat pe un vehicul militar. În doar câteva minute, rachetele sunt așezate în poziție de tragere și lansate, după care sistemul este relocat și reîncărcat rapid. Asta reduce considerabil riscul ca lansatorul să fie reperat și capturat de inamic.

HIMARS este operat de o echipă formată din trei oameni, un șofer, un trăgător și un comandant. Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic, dar suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului.

Cum funcționează sistemele Himars ce vor fi donate Ucrainei de către SUA

Cum funcționează sistemele Himars ce vor fi donate Ucrainei de către SUA

Citeste si: "Lovim noi ținte! Le spargem ca pe nuci". Vladimir Putin, dezlănțuit în primul interviu de la începerea războiului

La momentul actual, armata Ucrainei folosește un sistem de lansatoare de rachete de fabricație rusească, mai puțin performant, menționează presa americană. Însă, HIMARS va oferi forțelor ucrainene avantajul de a putea lovi dincolo de liniile inamice și de la o distanță care să le ofere siguranță în cazul unui contraatac al rușilor. Practic, de la 80 de kilometri distanță, sistemele HIMARS se află în afara razei de acțiune a artileriei rusești, dar o pot lovi, explică jurnaliștii de la The Guardian.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a precizat președintele american, Joe Biden, anunțând că Washingtonul nu își dorește să se implice într-un conflict dincolo de granițele țării atacate la ordinul lui Vladimir Putin.

Citeste si: Volodimir Zelenski după vizitele din Zaporojie, Doneţk şi Luhansk: „Eroii adevăraţi sunt printre noi”

Deși există riscul ca rachetele cu o rază de acțiune mai mică (MFOM) să lovească ținte de pe teritoriul rus, aflate la zeci de kilometri de Ucraina, centrele civile majore nu intră în raza lor de acțiune. Kievul a „asigurat”, însă,  Washingtonul că rachetele americane nu vor fi folosite pentru a ataca obiective de pe teritoriul Rusiei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si