Nu avem cum să fim precauți mereu, iar uneori nici nu ține de noi dacă ne îmbolnăvim sau nu. Pur și simplu ni se întâmplă. Ceea ce putem să facem este să ameliorăm simptomele răcelii prin diferite metode. Leacurile băbești, precum ciorapii cu oțet sunt printre cele mai vechi metode de combatere a răcelii. Cu toții am avut șosetele înmuiate în oțet sau am primit frecții cu oțet drept tratament pentru scăderea febrei.
Citește și: Urmează să ai un copil? Top 4 schimbări pe care trebuie să le faci locuinței tale!
Răceala nu iartă pe nimeni, indiferent de vârstă sau orice alte criterii. Nici adulții, care au deja imunitatea formată nu scapă. În cazul celor mici, lucrurile stau mai rău, pentru că ei, nu au sistemul imunitar atât de puternic precum adulții.
Este aproape imposibil să îl ferești pe cel mic în permanență de o răceală.
Simptomele răcelii variază de la organism la organism. Cele mai frecvente simptome sunt durerea în gât, nasul înfundat sau tusea.
Nasul înfundat la copii poate să fie o bătaie de cap atât pentru ei, cât și pentru tine. În cazul lor, situația este diferită, pentru că ei nu au cum să își sufle singuri nasul, precum adulții.
Citește și: VIDEO- La 13 ani, Sara, a cucerit lumea
Aspiratorul nazal este un aparat de mici dimensiuni, care poate să fie transportat și în vacanțe, într-o mică geantă. Aspiratoarele nazale au un vârf îngust și diferite trepte de aspirare a mucusului.
Pe lângă aspiratoarele nazale pe care le poți folosi pentru a desfunda nasul celui mic mai există și picăturile de nas.
Ai grijă la orice simptome, pentru că nasul înfundat care nu este tratat, poate duce la otită în unele cazuri. Vorbește cu doctorul înainte de a administra orice medicament copilului.
Citește și: Îngrijirea pielii bebelușului: sfaturi utile și produse recomandate
Nu da iama în sertarul cu medicamente
Ca părinte ești îngrijorat când celui mic îi este rău, iar tentația de a-i da orice medicament prinzi este mare. Este total în regulă să îți faci griji și să vrei ca cel mic să treacă cât de repede se poate peste răceală. Însă, îndoparea cu medicamente, mai ales antibiotice, este greșită.
Antibioticele au o eficiență sporită împotriva unei mici părți dintre răceli. În plus, dacă sari direct la antibiotice la primele semne de răceală, riști ca organismul celui mic să dezvolte o rezistență la ele. Așteaptă să vezi cum se dezvoltă răceala și consultă-te mereu cu medicul înainte de administrarea medicamentelor.
Citește și: 10 lucruri pe care dermatologii doresc să le știi despre îngrijirea pielii
Hidratarea este importantă
Pentru a scăpa mai ușor de răceală este recomandată hidratarea. Fie că vorbim despre apă, ceaiuri sau supe, orice tip de lichid este benefic pentru o recuperare mai rapidă. Majoritatea răcelilor usucă gâtul, iar o supă caldă, un ceai sau o apă sunt minunate pentru gâtul iritat.
Citește și: Eroarea majoră pe care o fac românii imediat după trecerea la ora de vară
Rămâi conectat cu pediatrul
Pediatrul este cel mai bun prieten al tău cât timp copilul este în plină dezvoltare. Mai ales atunci când răcește, medicul trebuie să știe simptomele răcelii. Doar el îți poate recomanda medicamentele, atunci când este cazul. Ai încredere în el și nu uita că tentația de a-l îndopa pe cel mic cu medicamente este mare. Ascultă de sfatul pediatrului și apelează la medicamente doar când este cazul.