Roșiile concurează cu citricele în privința conținutului de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanși. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre substanțele cu un rol important în detoxificarea organismului.

Care sunt beneficiile roșiilor?

Mențin oasele sănătoase

Știm că nu te-ai fi așteptat la acest efect al roșiilor. Însă mai multe studii au demonstrat că licopenul din acestea întârzie instalarea osteoporozei în perioada de premenopauza.

În plus, roșiile conțin o cantitate considerabilă de calciu și vitamina K. Ambele elemente nutritive sunt esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură.

Efecte benefice pentru piele, par și unghii

Antioxidanții din roșii îți pot curată tenul acneic, mixt sau gras. Poți prepară o masca pentru față din pulpă roșiilor sau te poți clăti o dată pe săptămâna cu suc de roșii. Pielea este ajutată și din interior, consumul regulat de roșii ajutând celulele din tegumente să se regenereze, grăbind eliminarea toxinelor.

În ajutorul pielii, părului și unghiilor tale vine și vitamina A din roșii, care le va hidrata și întări.

Roșii pentru inima și rinichi

Da, ai citit bine. Roșiile conțin vitamine din grupul B care, alături de potasiu, reduc nivelul colesterolului și echilibrează tensiunea arterială.

Consumul de roșii te poate ajută, așadar, să întârzii apariția bolilor cardiovasculare, să scazi riscul de infarct și de tromboză.

Roșiile au și efect diuretic, datorită antioxidanților din compoziție și a formei zemoase. Unele studii au arătat și că persoanele care consumă roșii au mai puține șanse să facă pietre la rinichi.

Cele mai gustoase soiuri de roșii românești și cum să le recunoașteți

Inima de bou  

Este roșia românească cea mai răspândită în piețele din România.

Este un soi rustic, cu rezistență la bolile specifice. 

Inima de bou este ușor de recunoscut, fiind acea roșie mare, care după culegere rezistă doar câteva zile. Însă, are rezistență mare la crăpare și transport. Fructele au o culoare de roșu intens, formă globulară cu 3- 4 loji seminale și o greutate între 400 – 700 grame.

Portocalia de Mischii

Această roșie se coace destul de repede, înaintea altor soiuri. Este rezistentă la transport, fructul având o formă rotundă și culoare portocalie, cu pielea netedă, tare la pipăit.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Au apărut primele roșii românești în supermarket-uri. Prețul este cu 20% mai mare anul acesta

Miezul este cărnos, dulce parfumat și cu o cantitate normală de semințe în cele 4-5 loje. Într-un kilogram intră între 6-8 astfel de roșii. 

Puszta Kolozs



Este un soi de roșii românești originar din zona Turdei.
Fructul este mare, într-un kilogram intrând cam două roșii.

Fructul este de culoare roșie, puțin turtit și cu un gust fin. De asemenea, este o roșie cărnoasă și cu miezul suculent. Acest tip este foarte bun în salate, mâncăruri sau sucuri.

Pontică/Dacia

Este un soi românesc obținut în 1988 la stația de cercetare legumicolă de la Vidra.

Pontica are o creștere determinată, ceea ce înseamnă că face un singur rând de fructe pe an. Acestea sunt de mărime medie (100-150 de grame), de formă sferică, cu o culoare mai mult maronie decât roșie.

Fructele sunt tari, sărace în semințe și cu un cotor tare. Sunt ideale pentru consumul în salate și pentru murături sub formă de gogonele.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Roșiile de Țigănești

Sunt originare din satul cu același nume din județul Teleorman. Fructele se caracterizează printr-o mărime medie (100-150 de grame), cu coajă de un roșu intens și miez malaios, mai deschis la culoare decât coajă. 

Roșiile de Țigănești erau foarte apereciate, dar au devenit o raritate, fiind înlocuite de soiuri de import, care se coc mai repede și dau cantități mai mare, dar care nu se compară la gust.

Citeste si: Adevărul despre roşiile cu ţugui. Sunt sau nu tratate cu substanțe chimice?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si