Inginerii din cadrul Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri au demontat cele mai cunoscute mituri cu privire la cutremuri.

Cum trebuie să procedezi și ce trebuie să ai în vedere pentru a supraviețui unui cutremur?

Patru mituri demontate despre cutremur

Primul mit demontat de ingineri este cel referitor la grindă sau la tocul ușii. Majoritatea consideră că dacă te poziționezi sub tocul ușii în cazul unui cutremur, supraviețuiești negreșit.

Inginerii au explicat că acest lucru se aplică în cazul blocurilor/locuințelor vechi, unde grinda sau tocul ușii era din lemn. În condițiile în care acum construcțiile sunt din beton, nu mai este aplicabil pentru că, din cauza construcției, care se va spulbera în caz de seism.

cutremur

Patru mituri demontate despre cutremur

[Sursa foto: Pixabay]

Al doilea mit face referire la clădirile din beton sau din beton armat. Potrivit mitului, clădirea din beton sau beton armat este mai stabilă și mai sigură. Experții AICPS au mărturisit că în cazul unui seism, apar degradări la orice tip de construcție, fie că vorbim de o locuință din lemn, cărămizi, beton sau paleți. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Cel de-al treilea mit demontat este că blocurile construite după 1977, când a fost înregistrat cel mai mare cutremur din România, sunt mai rezistente. Inginerii explică că acest lucru nu este în totalitate adevărat pentru că, dacă activitatea seismică este foarte mare, nimic nu garantează 100% rezistența unei clădiri. Un cutremur este un fenomen natural a cărei intensitate nu se stabilește înainte.

Citește și: Cel mai mare cutremur din România nu a fost în 4 martie 1977, când au murit peste 1.500 de oameni. S-a simțit la Moscova și Istanbul

cutremurul din 1977

Cel mai mare cutremur din România, 1977

[Sursa foto: Profimedia]

"Dacă pentru o persoană fără cunoștințe în domeniu aceasta se traduce prin rezistență și performanță, că a supraviețuit unui seism major, pentru noi, inginerii, o structură după o acțiune seismică majoră echivalează cu o structură cu degradări (minore sau majore), care poate afecta într-o mai mică sau mai mare măsură rezistența inițială proiectat", au declarat inginerii AICPS, potrivit wallstreet.ro.

activitate seismica

Orice activitate seismică produce degradări clădirilor

[Sursa foto: PixaBay]

Astfel, blocurile noi nu oferă siguranța unei rezistențe în proporție de 100%. Specialiștii demontează mitul blocurilor noi oferind explicația financiară. Constructorii nu realizează clădiri 100% reziste cutremurului, pentru că ar avea parte de costuri extreme. Este mai simplu și ieftin să repari, decât să construiești clădiri care să nu permită fisuri.

Cel de-al patrulea mit este despre blocurile care au rezistat în fața unui cutremur sau a mai multor seisme. Specialiștii explică că fiecare activitate seismică degradează, mai mult sau mai puțin, în funcție de intensitate, structura locuinței.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si