Când mergeţi la primărie să cereţi noul document trebuie să aveţi la dumneavoastră: o cerere în care să scrieţi de ce aveţi nevoie de un duplicat. Actul de identitate, original şi copie, şi dovada achitării taxei de timbru, în valoare de 2 lei, la Direcţia Impozite şi Taxe Locale de care aparţineţi. Şi, dacă mai aveţi cumva pe acasă, o copie a documentului pierdut.

Când se poate cere un nou certificat de naștere?

Duplicatul certificatului de stare civilă se eliberează în următoarele cazuri: la deterio-rarea sau la pierderea certificatului original; la solicitarea certificatului de model nou în legătură cu transcrierea acestuia în grafie latină.

Pierderea sau deteriorarea documentelor oficiale pot fi sancţionate. Aşa că e bine să aveţi nişte bani în plus la dumneavoastră. Amenda variază între 100 şi 200 de lei.

Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Înmatriculare 2021: Schimbare importantă pentru cei care își vând mașina

Ce puteți face dacă certificatul de naștere v-a fost furat s-au vi l-ați pierdut?

În situaţia în care au fost pierdute, sustrase, deteriorate sau plastifiate, certificatele de naștere se pot elibera la cerere, totodată, duplicatul certificatului de naștere se eliberează pe loc și nu se va percepe nicio taxă de eliberarea a acestuia.

Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de naștere, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

Astfel, doar dacă v-a fost furat şi veniţi cu dovada de la Poliţie ca aţi reclamat fapta scăpaţi de sancţiune.

Citeste si: Acte necesare RAR. Ce documente ai nevoie atunci când mergi la Registrul Auto Român


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si