Cum poate adera o țară la Uniunea Europeană. Ucraina a cerut oficial să intre în UE
Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească şi ce procese trebuie să parcurgă un stat candidat pentru a deveni efectiv membru al comunităţii europene? Un proces de durată, în care primii paşi sunt şi cei mai importanţi.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni o cerere oficială pentru ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus.
Ucraina, prin vocea lui Volodimir Zelenski, a solicitat aderarea la Uniunea Europeană
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat ca Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană (UE), în contextul invaziei ruse.
"Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE", a scris Zelenski pe Twitter.
„Soldaţii noştri nu luptă doar pentru ţara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toţi copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim la egalitate”, spune preşedintele ucrainean.
Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia.
Care sunt pașii prin care o țară poate intra în UE
Pentru a putea intra în UE, o primă condiţie este apartenenţa la Europa. Numai o ţară europeană poate candida la admiterea în Uniune. Apoi: fiecare candidat trebuie să îndeplinească aşa numitele criterii de la Copenhaga, convenite în 1993 în capitala daneză pentru a stabili clar principiile extinderii către Est a Uniunii Europene:
-stabilitatea instituţiilor statului, pentru a garanta democraţia, statul de drept, drepturile omului şi protecţia minorităţilor;
-o economie de piaţă funcţională şi adaptată la condiţiile de presiune concurenţială ale economiei comunitare;
-capacitatea de a prelua responsabilităţile de stat comunitar, între care respectarea obiectivelor politice şi de uniune economică şi monetară, precum şi abilitatea administrativă de a aplica aquis-ul comunitar.
Îndeplinirea acestor condiţii deschide calea spre integrarea în Uniunea Europeană. În principiu, procesul admiterii include zece paşi.
Pasul 1: Guvernul ţării candidate adresează Consiliului Uniunii Europene o cerere de aderare.
Pasul 2: Consiliul European consultă Comisia Europeană şi decide respingerea sau verificarea candidaturii.
Pasul 3: Comisia Europeană consiliază potenţialul candidat cu privire la legislaţia UE şi a modului în care aceasta trebuie preluată; de asemenea, identifică dosarele problematice ale candidatului. Există 34 de capitole la care se impune armonizarea cu normele europene.
Pasul 4: Comisia Europeană înaintează Consiliului European rapoartele de progres şi decide, în cazul unor evoluţii pozitive, demararea negocierilor de aderare.
Pasul 5: La o conferinţă extraordinară dedicată aderării, statele membre şi candidatul dezbat fiecare punct de negociere în parte şi, la nevoie, decid capitolele de pre-aderare ce rămâne deschise.
Pasul 6: Se semnează, de către delegaţia de negociatori compusă din oficiali ai Comisiei Europeană şi ai Consiliul UE precum şi din reprezentanţi ai ţării candidate, proiectul documentului ce va consfinţi admiterea.
Pasul 7: Comisia Europeană prezintă Consiliului UE şi Parlamentului comunitar o recomandare neobligatorie. Raportul de monitorizare include referiri la situaţia candidatului şi la şansele acestuia de a corespunde normelor de aderare.
Pasul 8: Parlamentul European supune votului documentele de aderare.
Pasul 9: Consiliul European semnează tratatul de aderare.
Pasul 10: Ţările membre UE şi statul candidat retifică tratatul de aderare.