„Prin noul program se solutioneaza si problema pensionarilor care mai obtin cativa lei in afara pensiei, spre exemplu din dobanzile pe economiile de-o viata. Se debirocratizeaza astfel si activitatea medicilor de familie, care nu vor mai trebui sa solicite declaratii pensionarilor”, a declarat Marian Burcea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).   

Potrivit acestuia, finantarea programului de compensare cu 90% a medicamentelor din sublista B prevazuta de HG nr.

720/2008 se asigura in proportie de 50% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si in proportie de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii. 
„Nu e o pomana electorala, e o decizie fireasca”   Specialistii sustin ca nu e neaparat o pomana electorala, ci ca, data fiind cresterea pensiilor, era o decizie oarecum fireasca.  

„Nu e o alta pomana electorala, ci e o asezare a lucrurilor. Trebuie sa intelegem ca sunt persoane care nu pot plati o contributie foarte mare la medicamente. In cosul de consum mai nou se pun si medicamentele, nu doar alimentele. De cand s-au majorat pensiile erau pensionari care pentru doi lei nu mai puteau primi medicamente compensate si pentru ei marirea pensiei a insemnat un calvar.
Au fost nevoiti sa ia medicamente cu compensare de 50% si au scos mai mult din buzunar”, a explicat, pentru „Adevarul”, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

In momentul de fata, programul social are drept beneficiari pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei pe luna.

„Pensionarii nu prea stiu de aceasta facilitate, dar stiu medicii de familie care ii au pe liste”, a completat Barbu.   Pentru a beneficia de compensare de 90%, pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei pe luna sunt nevoiti sa prezinte medicului de familie talonul de pensie dar si o declaratie pe proprie raspundere cu privire la faptul ca nu realizeaza alte venituri. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

  „Ma bucur ca se creste plafonul, sunt destui pacienti care se incadreaza la aceasta categorie. Ma bucur ca isi permite sistemul sa acorde aceste facilitati, desi la cum functioneaza lucrurile mi-e greu sa anticipez ce se va intampla.

Avem o singura conditie: nu medicul de familie sa fie responsabil de calcularea veniturilor pacientului. Este raspunderea CNAS si a ANAF”, a explicat si medicul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). 

  Ce medicamente pot fi compensate 90%   Medicul a adaugat ca nu de putine ori retetele 0700 le-au dat batai de cap medicilor.

„De ani de zile vine Curtea de Conturi la CNAS, face controale, dar imputa medicului retetele respective asta desi pacientul a declarat pe proprie raspundere ca nu are venituri care sa depaseasca 700 de lei pe luna. E bine ca ridica pragul, dar medicul nu mai trebuie sa fie tap ispasitor”, a completat Rodica Tanasescu.   

Printre medicamentele care beneficiaza de compensare de 90% se numara cele destinate bolilor digestive, tusei, antiiflamatoare, boli cardiovasculare si antibiotice: Amoxicilina, Augumentin, Cexyl, Zinnat, Diurex, Spironolactona, Norvasc, Tertensif, Furosemid, Metoprolol, Diclofenac, Aflamil, Ketonal, Ranitidina, Lanzul, Venter, Duspatalin, Spasmomem, Colospasmin. Conditia este ca ele sa fie prescrise de medic si pacientul sa fie asigurat.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

 

 

Adevarul.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si