1.CUM POT FI ATACATE ORDONANTELE EMISE IN MIEZ DE NOAPTE?

Iata o intrebare importanta: cum pot atacate ordonantele emise in miez de noapte prin care Codul Penal si cel de procedura sunt schimbate?

AUGUSTIN LAZAR, PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI:
Observam ca a fost consultat punctul de vedere al unor infractori! Pedepsele sunt coborate sub un minim rezonabil! Vi se pare ca este constitutional asa ceva?

Curtea Constitutionala reprezinta principala cale prin care modificarile pot fi anulate.
Intre timp, procurorii anticoruptie au deschis un dosar penal legat de cei care au initiat ordonantele.

Reprezentantii Ministerului Justitiei au reactionat imediat, spunand ca este o grava imixtiune in activitatea autoritatii executive. Procurorul General neaga acuzatiile.

AUGUSTIN LAZAR, PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI:
Nicio ancheta nu reprezinta o imixtiune. Daca exista indicia rezonabile de savarsire a unei infractiuni, atunci procurorul e obligat sa cerceteze.

O infractiune care poate fi luata in calcul este favorizarea fapturitorului. Pentru asta, procurorii trebuie sa demonstreze ca cei de la Guvern au emis ordonantele pentru a ajuta anumite personae sa scape de urmarirea penala.

Dupa cum spune chiar ministrul justitiei, sa trecem la alta intrebare.


2.POATE C.C.R-UL SA DISCUTE O ORDONANTA CARE NU A INTRAT INCA IN VIGOARE?

Poate Curtea Constitutionala sa atace ordonantele inainte ca aceasta sa intre in vigoare?

ADRIAN CUCULIS, AVOCAT: Aceasta Curte Constitutionala poate sa se pronunte asupra constitutionalitatii legilor, atentie, inainte de promulgare.
Are aceasta abilitate de verificare a constitutionalitatii ordonantei, inainte ca ea sa fie promulgata, fapt care se poate produce intr-un pachet legislativ, chiar si dupa un an.

3.GUVERNUL INTERIMAR POATE  ANULA ORDONANTELE?

In cazul demisiei premierului, ce se poate face? In spatiul public circula informatia ca un guvern interimar nu poate anula ordonantele emise deja. Avocatii care au studiat Constitutia au alta opinie.

ADRIAN CUCULIS, AVOCAT: In principal discutam despre articolul urmator din Constitutie, 107, care spune ca acel interimar care este pus in functie de presedintele Romaniei  indeplineste atributiile primului ministru.
Nu vine legea si nu face, sa spunem asa, o taiere de atributii.

ARTICOLUL 7 DIN CONSTITUTIA ROMANIEI
PREMIERUL INTERIMAR  PREIA ATRIBUTIILE FOSTULUI PREMIER---

DAAN: 5 MINUTE SI RAUL E FACUT...

4.DE CAND SI PENTRU CATA VREME ISI FAC EFECTUL ORDINANTELE?

Sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca ordonantele intra in vigoare pentru 5 minute. E suficient pentru a-si face efectul?

PETRE NECHITA, REPORTER STIRILE KANAL D:
Avocatul inculpatului care a produs un prejudiciu mai mic de 200 de mii de lei poate cere oprirea procesului. Iar judecatorul este nevoit sa-l achite, aplicand legea mai favorabila.


ADRIAN CUCULIS: Totusi, sa nu uitam ca aceaste ordonante de urgenta isi produce efectele pe toata aceasta perioada.

Principiul este unul simplu: se aplica legea in vigoare, pana la abrogarea ei!

KLAUS IOHANNIS, PRESEDINTELE ROMANIEI: Eu va spun un lucru clar si mai ales guvernantilor: Jos mainile de pe DNA"

Directia Nationala Anticoruptie va fi comasata cu Diicot-ul? Iata o alta informatie care a circulat in spatiul public si care i-a revoltat pe magistrati.

AUGUSTIN LAZAR, PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI: O astfel de reorganizare ar fi o desfiintare mascata!

Ministerul Justitiei neaga insa ca ar avea asa ceva in plan.

LIVIU DRAGNEA: Niciodata PSD-ul nu a venit cu aceasta propunere.

Procurorii spun insa ca activitatea lor va fi serios perturbata dupa 11 februarie, momentul in care ordonantele intra efectiv in vigoare.

AUGUSTIN LAZAR, PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI:  Pai, cu 3 ani la abuz in serviciu, o sa ne rada in nas infractorii!

Denuntul care este valabil doar
6 luni de la comiterea faptei afecteaza inclusiv cazurile de trafic de droguri si cele de terorisim, spun reprezentantii Diicot.

In plin scandal, Ministrul Justitiei n-a mai dat pe la minister. E ocupat cu bugetul, in parlament, asa ca si-a delegate dreptul de semnatura.

FLORIN IORDACHE:  Este un gest normal ca operatiunile curente, de la salarii pana la raspunsurile pe care trebuie sa le dam catre autoritati… Un secretar de stat se poate semna. Nu e nimic nou.

Totusi, fostul ministrul al justitiei nu a facut acest gest in perioada de discutare a bugetului! Imediat, CSM-ul a primit o solicitare de incetare a detasarii a 2 procurori la Ministerul Justitiei. Printre ei este si secretarul de stat care trebuie sa-i tina locul lui Iordache.

O alta informatie aparuta in presa face ca intreg scandalul sa fie unul si mai mare. Notele de fundamentare pentru  ordonanta privind modificarea codurilor penale si cea pentru legea gratierii au ajuns la CSM, via Ministerul de Justitiei, cu un detaliu importan. Au ca autor al documentului electronic un cont ce apartine unei angajate de la Cancelaria Presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea.

DRAGNEA: E problema lor. E problema Guvrelului. Va multumesc! O zi buna!

O intrebare importanta este daca procurorii iau in calcul si acest indiciu pentru dosarul penal deschis la DNA. Momentan, informatia nu a fost facuta publica.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si