Când vine vorba de economisirea combustibilului, cei mai mulți se consideră experți, dar am văzut mulți șoferi buni care nu reușesc să scoată un consum rezonabil de la plin la plin. Asta pentru că, de cele mai mult ori, românii conduc agresiv, le plac accelerările puternice și frânările bruște, fără să realizeze cât de scump este acest comportament.

În momentul în care un șofer conduce mai agresiv, este clar că acesta face și risipă de bani în ceea ce privește reparațiile și înlocuirile componentelor uzate prematur, cum ar fi frânele, articulațiile, ambreiajul, etc.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Cum poţi verifica online dacă ţi-a expirat RCA-ul?

Condu relaxat, fără bruscări ale comenzilor și nu accelera tare

Este primul și cel mai important sfat, care te va ajuta să economisești mulți bani, chiar dacă ți se pare ridicol. Cu cât menajezi mai mult mașina, cu atât vei economisi mai mult combustibil și vei reduce și cheltuielile de întreținere ale mașinii.

Fii atent la trafic și păstrează distanța

Păstrează un ochi atât pe mașina din fața ta, cât și pe cele de dinaintea acesteia. Dacă vezi că la 3-4 mașini în față se frânează, e cazul să iei piciorul de pe accelerație: e clar că va trebui să frânezi și tu în curând. În felul acesta vei economisi mai mult decât îți închipui.

Chiar trebuie să frânezi? 

Dacă ai intuit momentul, o ridicare a piciorului de pe accelerație, eventual însoțită de o retrogradare a cutiei te va ajuta să încetinești suficient pentru a nu fi nevoit să frânezi.

Nu sacrifica însă siguranța pentru economie.

Poartă pantofi cu talpă subțire

Da, este adevărat! Dacă porți încălțăminte cu talpă mai groasă, mașin ava consuma mai mult carburant, asta pentru că o talpă subțire te va ajuta să simți mai bine frâna și accelerația și să eviți manevrele exagerate.

Pompă de motorină[Sursa foto: PixaBay]

Ia în calcul aerodinamica

Dacă ai pe mașină o cutie sau suport de portbagaj vei economisi mult combustibil demontându-le.

Nu îngreuna inutil mașina, scoate tot din ea

Dacă ai lucruri inutile în portbagaj, mai bine ai săpa de ele și le-ai lăsa acasă. Consumul de combustibil crește cu cât greutatea mașinii este mai mare.

Respectă limitele de viteză și nu exagera cu viteza

Cu cât mergi mai repede, cu atât mai mult combustibile vei consuma pentru a învinge frecarea cu aerul. Gândește-te dacă cele câteva minute economisite merită banii cheltuiți în plus pe combustibil.

Citeste si: ACCIDENT GRAV pe autostradă. Cel puţin zece morţi şi 45 de răniţi

Întreține mașina corespunzător

Cea mai mare economie de combustibil o poți face atunci când mașina funcționează ireproșabil. Respectă reviziile și verifică periodic presiunea în pneuri. Acestea vor consuma cel mai mult combustibil dacă nu sunt umflate corespunzător.

Reglează corect climatizarea

După ce în mașină s-a răcit suficient vei face o economie substanțială de carburant dacă treci aerul pe recirculare. Nu uita să lași din când în când aer proaspăt din exterior. Iarna, parchează la soare, pentru a nu consuma combustibil ca să dezgheți geamurile.

Parchează inteligent

Sigur, cei din orașele mari sunt fericiți dacă au unde parcă, nu își permit să fie mofturoși. Dar, pe cât posibil, parchează în așa fel încât să poți pleca cu mașina fără manevre înainte-înapoi.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si