Tinerii care au împlinit 16 fără trei luni se pot înscrie deja la o școală de șoferi. Legea le permite să urmeze cursurile, dar după ce-şi iau permisul auto ei au dreptul să conducă autoturisme de cel mult 550 de kilograme şi o putere a motorului de 15 kilowaţi (20 cai putere) şi pot merge cu cel mult 50 km/oră.

Citeste si: BAC 2020: Începe sesiunea de toamnă! Calendarul examenelor

Ce autovehicule pot conduce tinerii la 16 ani

Categoria A1 este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maxima de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg si triciclurile cu motor cu puterea maxima de 15 Kw.

Pentru această categorie se pot înscrie la şcolile de şoferi cursanţii cu vârsta de minimum 16 ani fără trei luni.

Citeste si: Decizie de ultimă oră: Klaus Iohannis a promulgat legea!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Categoria AM este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h.

Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.

Pentru înscrierea la cursurile unei şcoli de şoferi pentru permisul AM este necesară, de asemenea, vârsta de cel puţin 16 ani fără trei luni.

Citeste si: Metroul din Drumul Taberei, inaugurat în septembrie. Cum arată astăzi stațiile- VIDEO

Ce înseamnă categoria B1

Din categoria B1 fac parte autovehiculele cu trei sau patru roţi,  masa proprie intre 400 kg si 550 kg, prevazute cu motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica de peste 45 cm3 sau cu motor cu o putere de peste 50 km/h, potrivit ProMotor.

Citeste si: “Nora” lui Sile Cămătaru își etalează silicoanele uriașe la mare, în timp ce e cercetată de polițiști! Giorgiana a intrat cu Mercedesul într-un gard, după ce a consumat alcool la o nuntă!

“Faţă de anul trecut s-a dublat numărul copiilor de 16 ani care doresc să obţină permisul de conducere şi vroiam să vă zic că ei îşi doresc mult mai mult decât cei de 18 ani”, spune patronul unei şcoli de șoferi, citat de ProTV. Din păcate, la nivel naţional, doar în zece oraşe exista şcoli de şoferi care au cumpărat maşini ce respectă normele mai sus menţionate.

O altă problemă este că astfel de maşini nu prea se găsesc la vânzare în România.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si