Close sidebar
Close sidebar

Cum poți să cumperi vechime la pensie. Condiții mai favorabile pentru pensionarea anticipată

Noua lege a pensiilor, adoptată în regim de urgență de Guvern și Senat, urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților luni, 20 noiembrie. Noua lege pare să stimuleze pensionarea anticipată, iar cei care vor să-și cumpere vechime în muncă mai au la dispoziție doar un an.

Sorin Negru,

Condiții mai favorabile pentru pensionarea anticipată


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă a fost prelungită de Guvern până la sfârșitul anului 2024.

Citește și: VIDEO- Capcana din noua lege a pensiilor. "Nu pensionarii de azi sunt cei mai loviți. Este un lucru foarte grav"

Toți cei interesați pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani,  anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Cât costă un an de vechime în muncă pentru pensie

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Concret, începând din 1 octombrie 2023, când s-a majorat salariul minim, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti 9.900 lei pentru un an sau 59.400 lei pentru maximul de șase ani.

Schimbări privind pensionarea anticipată

Noua lege a pensiilor pare să stimuleze pensionarea anticipată, spun specialiștii în domeniu.

Pensia anticipată din legea actuală se acordă cu maxim 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare pentru cei ce aveau peste 8 ani de stagiu peste stagiul complet de cotizare.

În acest caz pensia nu era diminuată iar cei pensionați astfel nu aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul.

Noua lege a pensiilor consideră că te poți pensiona cu 5 ani înainte de vârstă dacă ai stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani penste stagiul complet de cotizare, caz în care pensia este considerată pensie pentru limita de vârstă și se poate cumula pensia cu salariul.

Chiar și pentru pensionarea anticipată parțială devenită în legea nouă pensionare anticipată, penalizările sunt mai mici în nouă lege.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În legea actuală se prevede o reducere de 0,5% pentru fiecare luna până la 1 an, până la 0,25% până la 5 ani, iar în noua lege a pensiilor nouă penalizările sunt între 0,4 și 0,2%.

Ce spune noua lege despre pensia anticipată

Art.58- (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

Art.59- La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI