Apa sfințită de Boboteaza are proprietăți neobișnuite, fiind extrem de benefică pentru organismul uman, spun preoții ortodocși. 

Citește și: Boboteaza 2024: Când se ia aghiasma de la biserică și câte zile este bine să bem apa sfințită?

Boboteaza 2024. Credincioșii din București pot primi apă sfințită în  ziua de sâmbătă, 6 ianuarie 2024, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de

lângă Catedrala Patriarhală.

Potrivit Partiarhiei Române, le vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare împreună cu pachete cu anafură. 

Boboteaza 2024. Încă din primele veacuri creștine a existat credința că prin venirea Mântuitorului Hristos în apele Iordanului s‑a sfințit întreaga fire a apelor.

Harul Duhului Sfânt prezent în firea umană a Mântuitorului Hristos a sfințit și apele, nu doar apele Iordanului, ci apele întregii lumi, știut fiind că apa reprezintă un simbol al vieții.

Cum poți să iei apă sfințită de Boboteaza la București

Apă sfințită de Boboteaza la București. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, 2024, se vor desfășura conform următorului program:

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

1. În ziua de vineri, 5 ianuarie 2024, va avea loc Sfințirea Mare a apei, precum și îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spațiu special amenajat, fără accesul cre­dincioșilor. De asemenea, vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură.

2. În ziua de sâmbătă, 6 ianuarie 2024, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de

lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare împreună cu pachete cu anafură.

3. Între orele 9:30 și 11:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.

4. Începând cu ora 12:00, în prid­vorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită slujba Sfințirii Mari a apei( Agheasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii pre­zenți la slujbă vor fi binecuvân­tați prin stropire cu această agheasmă.

Cât timp este bună Agheasma Mare sau apa sfințită

Sfântul Ioan Gură de Aur, spre sfârșitul veacului al 4-lea, scria că, încă din vremea lui, creștinii mergeau la miezul nopții în ziua Bobotezei și luau apă, care se păstra nestricată un an, doi, trei și mai mult.

Aceasta este prima mărturie despre Agheasma Mare, despre puterea apei de la Bobotează.

Deci, exista încă de atunci credința aceasta că în ziua Bobotezei se sfințesc apele și ele au o putere deosebită, o putere specială dată de harul Duhului Sfânt.   

Există tradiția consemnată în Tipicul cel Mare și în alte lucrări de rânduială bisericească, aceea de a lua Agheasma Mare pe nemâncate în toate zilele începând de la ajunul Bobotezei până în ultima zi a praznicului, adică 14 ianuarie, până la Odovania praznicului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În restul anului primesc Agheasmă Mare cei care din anumite pricini nu primesc dezlegare de a se împărtăși.

Se spovedesc, dar pentru anumite greșeli nu primesc dezlegare să se împărtășească, dar în schimb, ca mângâiere, primesc Agheasmă Mare.

Apa sfințită te ajută să treci peste momentele dificile din an

Exista şi tradiţia de a lua Agheasmă Mare în timpul anului, cu binecuvântarea duhovnicului, atunci când trecem printr-o perioadă dificilă, când avem nevoie mai mult de ajutorul lui Dumnezeu sau când suntem încercaţi de o boală grea.

Agheasma Mare are rol tămăduitor, dar scopul ei este acela de a ne reaminti de curăţia Botezului, iar Agheasma mică se sfinţeşte pentru sănătate şi pentru alungarea duhurilor necurate, spune arhim. asist. dr. Chiril Lovin în Ziarul Lumina.

Agheasma Mare este legată de Taina Botezului şi de praznicul Botezului Mântuitorului Hristos. De aceea, i se acordă o atenţie mai mare şi se ia pe nemâncate, înainte de anafură, spre deosebire de Agheasma mică, ce se ia după anafură, în timpul anului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si