Cum poți să verifici online ce vechime ai acumulat în muncă. Cartea de muncă în format fizic nu mai există de câțiva ani, însă toate datele legate de istoricul locurilor de muncă sunt disponibile online.

Citește și: Cine primește mai mulți bani pentru salarii la rectificarea bugetară. "Urmează un an dureros, cu tăieri și taxe noi", spun sindicatele

Date privind vechimea în muncă, sumele cotizate la pensii și la asigurări sociale sunt disponibile în baza de date a Casei Naționale de Pensii.

Toate aceste informații pot fi accesate și online pe site-ul Casei Naționale de Pensii- cnpp.ro.

Cum verifici online vechimea în muncă

Vechimea în muncă poate fi vizualizată online. Pentru a avea acces la informațiile tale personale, trebuie mai întâi să îți faci un cont pe site-ul Casei de Pensii.

Ca să faci acest lucru, trebuie să dai click în dreapta sus pe butonul Autentificare, iar apoi să alegi opțiunea "Creează cont nou".

Cum poți să verifici online vechimea în muncă 

Cum poți să verifici online vechimea în muncă 

[Sursa foto: CNPP.ro]

Metoda simplă nu este chiar atât de simplă, pentru că înregistrarea în sistemul CNPP este ceva mai complexă.

Primul pas: trebuie să completezi un formular online cu toate datele din Cartea de identitate.

Structura formularului este următoarea:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă- wowbiz.ro

Date de identificare:

Numele şi prenumele
Numele și Prenumele sunt câmpuri care trebuiesc completate în mod obligatoriu de către beneficiar. Sunt acceptate doar caractere alfabetice.
CNP
Codul Numeric Personal- trebuie completat obligatoriu, se introduc 13 caractere numerice, iar formularul va verifica consistenta codului.


Adresa de e-mail
Adresa de e-mail folosită la completarea formularului va constitui de asemenea şi numele de utilizator care va fi utilizat pentru autentificarea ulterioară în cont a beneficiarului.
Act de identitate
Se selectează tipul actului de identitate (BI,CI, Paşaport) și se completează toate câmpurile aferente acestuia.
Adresa de domiciliu
Se completează câmpurile specifice.

Se introduce text (Cod CAPTCHA)
Este necesară completarea câmpului text de la finalul cererii cu simbolurile (litere, cifre) apărute în fereastra Introduceţi text. Acest câmp asigură faptul că cererea nu este completată de un sistem automat ci de o persoană. În situaţia în care simbolurile din fereastra Introduceţi text nu sunt lizibile, se acţionează butonul Reîmprospătare, pentru apariţia unui alt text.

Se apasă butonul de finalizare formular
La accesarea butonului Finalizează si transmite formular se va verifica corectitudinea introducerii datelor (dacă toate campurile obligatorii sunt completate), precum şi consistenţa codului de identificare (CNP/CUI).
Dacă datele sunt corecte se va vizualiza formatul PDF al formularului completat.

Cum poți să verifici online ce vechime ai acumulat în muncă. Metoda simplă 

Cum poți să verifici online ce vechime ai acumulat în muncă

[Sursa foto: Shutterstock]

Pentru un cont online trebuie să duci hârtia semnată la ghișeu!

După finalizarea completării formularului, pentru obţinerea datelor de acces, solicitanții care nu au semnătură electronică calificată trebuie să printeze formularul, să-l semneze și să-l ducă la ghișeul Casei de pensii!

In cazul persoanelor care semneaza olograf:

Se apasă butonul Tiparire formular pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.
După ce s-a tipărit cererea este obligatorie parcurgerea urmatoarelor etape:
• se semnează cererea;
• solicitantul (beneficiarul titular sau, după caz, persoana mandatată) se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul.

Potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale fiind asigurată de instituțiile în cauză.

Citeste si: Gabriel Trifu, adevărul său despre divorțul de Catrinel Sandu: „Ce o interesa pe ea cel mai tare era cum va fi privită aici în România vizavi de divorțul nostru.”- kfetele.ro

Citeste si: Furtuna Ashley lovește România! Bucureștiul și sudul țării, sub amenințarea unui ciclon polar. Temperaturile scad până la 15 grade: ”Vom interveni cu o alertă generală”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Aprobare cerere de creare cont
• cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. În acest moment va fi transmis un mesaj de informare pe adresa de e-mail completată în cererea de creare cont, care va înştiinţa utilizatorul despre activarea contului şi posibilitatea setării parolei iniţiale;
• prin accesarea link-ului de Stabilire parola de către solicitant, acesta poate să configureze câmpul de parolă.

După ce ai primit autorizare să ai cont online la Casa de Pensii, poți să descarci istoricul cu vechimea în muncă și cu toate cotizațiile la pensii.

Cum se calculează vechimea în muncă pentru pensionare

Vechime în muncă se consideră perioada în care o persoană a activat în calitate de angajat, indiferent de felul contractului de muncă şi de modul de remunerare a muncii.

Noua lege a pensiilor prevede și perioadele care pot fi considerate asimilate vechimii în muncă. Trebuie fîcută însă o distincție între vechimea în muncă și stagiul de cotizare. 

Conform art. 47 din Legea 360/2023, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. În ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Pentru stabilirea vechimii in munca sunt luate in considerare unele studii, concediile medicale, concediile de ingrijire a copilului, dar si altele. 

În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate vechimii în muncă acele perioade în care asiguratul:

a) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
c) a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001- 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
d) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si