Cum poţi verifica online dacă ţi-a expirat RCA-ul?
În cazul unui accident de care ești răspunzător vei avea nevoie de o poliță de asigurare RCA. Astfel, pentru a verifica când expiră Asigurarea de Răspundere Civilă Auto ai mai multe variante, mai exact te poți uita în actul propriu-zis sau poți verifica pe internet, direct de pe telefon.
Astfel, în afară de prima variantă de a ne uita pe data înscrisă pe poliță, autoritățile ne pun la dispoziție mai multe variante online. Este vorba despre aplicații special concepute, unele direct pe internet, altele ce le poți descarca și instala pe telefon sau tabletă.
Cum verifici online dacă ţi-a expirat RCA-ul?
Una dintre cele mai simple metode este să intri pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară.
Pentru polițele RCA, puteți verifica AICI, iar pentru istoricul daunelor AICI.
De asemenea, daca aveți un telefon sau tabletă cu sistemul de operare Android, puteți descarca gratuit aplicația “Verifică RCA”.
Dacă îti vei instala aceasta aplicatie, aceasta vă va comunica data expirării și asiguratorul pentru polița obligatorie RCA.
Totodată, daca vrei să achitați polița de asigurare RCA pe interet, o poți face cu aplicația “Plată RCA” disponibila pentru Android de AICI și pentru iOS de AICI.
Asigurarea de răspundere civila auto cu acronimul RCA este o formă de protecție pentru șoferii de autoturisme care are la bază un contract între asiguratul, persoană fizica sau juridica și asigurator, persoană juridică.
Asiguratul plătește lunar o sumă de bani, iar în cazul unei tamponări/ accident neprevăzut, despăgubirea este plătită de către asigurator către șoferul păgubit, nu către asigurat.
a) pentru vehiculele înmatriculate ori înregistrate în România, pe o perioadă cuprinsă între 1 luna și 12 luni, multiplu de o lună, după caz; b) pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatricularii/înregistrarii permanente în România, pe o perioadă cuprinsă între 1 luna și
12 luni, multiplu de o lună, dupa caz, daca proprietarul face dovada înregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele său; c) pentru vehiculele înmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se solicita asigurarea in vederea importului in Romania, pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative; d) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile; e) pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile;