Cum s-au schimbat legile în România după tragedia de la Colectiv. În urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, peste 60 de persoane aveau să-și piardă viața
Schimbare legi după Colectiv. Se împlinesc șapte ani de la tragedia care a zguduit o țară întragă. Cum au fost modificate legile din România după incendiul în care 65 de persoane și au pierdut viața?
Pe 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul de la Colectiv
Tragedia din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de 30 octombrie 2015 într-un club din sectorul 4 al Capitalei, într-o hală a unei vechi fabrici. Incendiul a pornit în timpul unui concert gratuit al unei trupe rock care își lansa cel de-al doilea album.
Focul a pornit de la artificiile utilizate în timpul concertului, acestea au dus la aprinderea buretelui folosit pentru antifonare.
Flăcările s-au extins rapid în tot clubul, iar cei prezenți s-au ales cu răni grave sau chiar moarte. Gravitatea evenimentului a determinat Ministerul Afacerilor Interne să declanșeze Planul roșu de intervenție, iar Guvernul a decretat trei zile de doliu național.
În urma incendiului și-au pierdut viața 65 de persoane
Tragedia de la Colectiv s-a soldat cu 65 de morți și aproximativ 150 de persoane rănite, care au rămas mutilate pe viață.
În urmă cu șapte ani, cei care se aflau în clubul Colectiv și au fost duși la spitalele din România s-au stins din viață din cauza lipsei de condiții pentru tratarea unor pacienți cu arsuri grave.
Tragedia de la Colectiv a atras atenția asupra condițiilor care lipsesc în spitalele din România pentru a trata astfel de bolnavi, totul sfârșindu-se cu pierderea de vieți.
Cum s-au schimbat legile din România după tragedia de la Colectiv
După seara de 30 octombrie 2015 lucrurile ar fi trebuit să se schimbe în mai bine.
În continuare au existat cluburi, localuri și spații fără autorizație de securitate la incendiu, cel mai recent fiind centrul comercial Prosper care a ars în martie 2022.
Una din primele măsuri pe care autoritățile le-au luat după tragedia Colectiv a fost mărirea amenzilor pentru patronii localurilor din România care nu dețin autorizație de securitate în caz de incendiu.
Tot după incendiul de la Colectiv a fost aprobată Hotărâre Guvernului 915 care schimbă procedura de funcționare în localuri.
Procedurile de intervenție medicală au fost modificate, a fost adoptat un plan de măsuri pentru reducerea timpului de intervenție.
O altă măsură este frecvența unică de comunicare dintre ambulanțe și SMURD: cele două servicii se aud reciproc astfel încât să se poată organiza pentru a se organiza în transportul uniform al pacienților la spitale, fără a se aglomera.