Close sidebar
Close sidebar

Cum să ai grijă de dinții tăi atunci când porți aparat dentar 

Simona Costache,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Îngrijirea corespunzătoare a cavității bucale pe perioada tratamentului ortodontic reprezintă o preocupare majoră în rândul pacienților, deoarece poate influența riscul de complicații dentare și reprezintă unica modalitate prin care poate fi asigurat succesul pe termen lung al tratamentului. Modul de îngrijire a danturii, dar și obiceiurile zilnice contribuie la menținerea sănătății dinților și a gingiilor, precum și la evitarea acumulării plăcii bacteriene și a formării tartrului, implicit la o bună desfășurare a tratamentului cu aparat dentar.

Periajul dentar pe perioada tratamentului ortodontic

Formarea plăcii bacteriene, un proces normal și inevitabil, ce apare ca urmare a interacțiunii naturale dintre bacteriile prezente în mod obișnuit în cavitatea bucală și resturile alimentare, reprezintă un factor de risc major pentru diverse afecțiuni orale.

Pentru a nu compromite sănătatea danturii, se impune eliminarea plăcii bacteriene prin periaj regulat, la intervale de 8-12 de ore, potrivit indicațiilor medicului.

Periajul regulat devine semnificativ mai important pe perioada tratamentului ortodontic. Periajul danturii este necesar pentru a îndepărta placa bacteriană acumulată în jurul brackeților și a arcurilor sau pe suprafața gutierei, dacă se utilizează un aparat dentar Spark sau Invisalign.

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

Chiar și câteva zile în care nu periați dinții pot favoriza apariția tartrului, respectiv proliferarea bacteriilor. Într-un termen scurt, tartrul dentar poate duce la inflamații gingivale sau la infecții bucale, care nu doar că pot compromite tratamentul cu aparat dentar, dar pot reprezenta un factor favorizant pentru afecțiuni orale importante.

Integrați dispozitive specializate în rutina de îngrijire

Igiena interdentară este adesea neglijată de către pacienții care poartă aparat dentar. Ața dentară special concepută pentru aparatele dentare, precum și periuțele interdentare, sunt instrumente recomandate de către stomatologi în curățarea spațiilor greu accesibile. Ambele tipuri de dispozitive ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare dintre dinți și aparatul dentar, prevenind astfel formarea cariilor și a inflamațiilor gingivale.

Dacă sunteți purtător al unui aparat dentar cu safir, este important să evitați utilizarea unor perii sau instrumente prea abrazive, pentru a nu deteriora cristalele de safir.

Evitați unele alimente

Anumite alimente dure, lipicioase sau care conțin zahăr în exces pot deteriora sau disloca parțile componente ale aparatului dentar. Cu excepția aparatelor dentare care pot fi detașate în timpul meselor, restul pot fi afectate de alimente sau gustări precum nuci, semințe sau caramele. Totodată, reducerea consumului de alimente și băuturi care conțin coloranți ajută la menținerea unei estetici dentare plăcute, evitându-se apariția petelor inestetice.

Evitați obiceiurile nocive

Pe lângă consumul de alimente dure, există și alte comportamente dăunătoare aparatului dentar, dar și danturii în general. Fumatul, consumul de alcool sau mestecatul obiectelor dure ar trebui evitate, pentru a asigura succesul tratamentului.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul apropiat: "Nu mai vreau lucrul acesta"- radioimpuls.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI