Dacă aveți sau doriți să aveți broaște țestoase acasă, astăzi vom afla tot ce trebuie să știți pentru a le oferi cea mai bună viață posibilă. Sunt animale care ar trebui cumpărate doar în unități autorizate sau, mai bine zis, adoptate, pentru că sigur există un vecin, o rudă sau un prieten care are o broască țestoasă, dar care, din orice motiv, nu mai poate avea grijă de ea.

Citeste si: Ce face fiul Andreei Mantea atunci când vedeta este la filmările Casa Iubirii. Gestul de neînchipuit pe care David l-a făcut în culisele show-ului

Pe parcursul acestui text vom învăța câteva sfaturi de bază despre hrănirea broaștelor țestoase, precum și despre tipurile de broaște țestoase și îngrijirea de bază de care acestea au nevoie. Reproducerea țestoaselor este ușoară și ieftină, dar supraviețuirea lor depinde exclusiv de noi și este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că trăiesc o viață deplină.

Cât timp rezistă broaștele țestoase?

Aproximativ, o broască țestoasă trăiește de obicei între 60 și 80 de ani, astfel că acest animal de companie pe care îl dăruim copilului nostru va fi alături de el sau de ea pentru tot restul vieții. Țestoasele de apă au o speranță de viață de 15-20 de ani, adică mai puțin de jumătate din cea a țestoaselor terestre.

Pentru ca broasca țestoasă să trăiască o viață deplină, trebuie respectate o serie de orientări și sfaturi de bază, în special în ceea ce privește hrana și igiena. Broaștele țestoase sunt animale care nu se îngrijesc ca pisicile, așa că trebuie să avem grijă de ele și să le oferim o alimentație variată pentru ca ele să aibă toate substanțele nutritive de care au nevoie și să trăiască fericite.

Tipuri

Există două tipuri principale de broaște țestoase: broaștele țestoase de uscat și broaștele țestoase de apă. Ceea ce au în comun ambele broaște țestoase este că ambele au nevoie de apă, una ca mijloc obișnuit, iar cealaltă pentru hidratare și chiar pentru hrănire.

Citeste si: Prima țară din lume care renunță la programul de vaccinare împotriva Covid-19

Cel mai des întâlnite în magazinele de animale de companie sunt broaștele țestoase de apă. Aceștia au nevoie de un iaz sau de un acvariu și de o zonă uscată unde se pot odihni și se pot bucura de soare. Cu toate acestea, broaștele țestoase de uscat au nevoie de multă lumină solară naturală și de o mică zonă cu apă unde se pot răcori, hidrata și chiar hrăni.

Țestoase de apă

Hrănire

Ei bine, hrana pentru broaște țestoase trebuie să fie variată, nu doar creveți sau hrană presată, sau chiar hrană pentru pești care arată ca o hârtie colorată. Broaștele țestoase de apă mănâncă creveți, da, dar și viermi, larve, insecte precum muște, melci, pești mici, alge etc.

Pe de altă parte, broaștele țestoase terestre mănâncă cam aceeași mâncare ca și noi, așa că, în acest sens, va fi mai ușor să le hrănim cu o varietate de alimente.

De exemplu, ele mănâncă frunze verzi, flori, semințe, rădăcini, melci, lăcuste, fructe proaspete etc.

Ambele specii au în comun unele alimente, dar țestoasele terestre au fălci mai puternice, astfel încât pot mânca chiar și rădăcini, tulpini, legume crocante și chiar insecte mici, sau nu atât de mici precum lăcustele.

Îngrijire de bază

Îngrijirea de bază a broaștelor țestoase depinde de spațiul în care acestea vor trăi, în acest caz acvariul sau terariul. Aceasta trebuie să fie perfect adaptată fiecărei specii și nu se recomandă amestecul de broaște țestoase și pești, deși, în general, acest lucru nu reprezintă o problemă.

Terariul sau acvariul trebuie să fie mare. Pentru broaștele țestoase de apă trebuie să aibă suficientă adâncime, deoarece le place să înoate mult, dar și o zonă plată unde se pot odihni la soare și chiar o creangă sau o zonă de pietre care să acționeze ca o punte și să le permită să treacă dintr-un colț în altul al terariului fără să calce în apă. Cauti acvarii pesti, terarii vezi pe Emag toate ofertele. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În cazul broaștei țestoase de uscat, terariul trebuie să fie plat, cu pietre sau nisip, iar o mică parte cu apă și cu o adâncime suficientă pentru ca animalul să poată înota și să se scufunde. Zona uscată poate avea plante comestibile pentru ele sau care să atragă atenția insectelor pe care le mănâncă.

Ceva în comun între cele două specii de țestoase este faptul că se recomandă ca acestea să iasă din terariu câteva ore pe zi. Dar întotdeauna sub supraveghere sau într-o zonă sigură, deoarece s-ar putea ascunde și apoi să nu fie găsite!

Terariul  trebuie curățat cel puțin o dată pe săptămână. Ar trebui chiar să curățăm carapacea broaștei țestoase, folosind apă caldă și o periuță de dinți. Dacă observăm că animalul devine stresat, îl lăsăm în pace și reluăm curățenia după un timp. Atenție, țestoasele au tendința de a avea un temperament rău și pot mușca.

Grija de a le ține acasă

Să aruncăm o privire asupra unui rezumat al îngrijirii de bază și a altor sfaturi pentru a ține țestoasele acasă, astfel încât acestea să poată trăi o viață cât mai completă. Cel mai important lucru este să consultați întotdeauna un specialist pentru ajutor.

- Controale veterinare, cel puțin o dată pe an.

- Alimentație cât mai variată.

- Curățarea maximă a apei din terariu.

- Eliberați-o în afara acvariului cel puțin 2 ore pe zi.

- Țineți broasca țestoasă departe de pericole, cum ar fi câinii și papagalii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- Atunci când adăugați o altă broască țestoasă, încercați să vă asigurați că aceasta este din aceeași specie. Dacă aveți îndoieli, consultați un specialist.

- Păstrați întotdeauna acvariul la soare.

- Protejați animalul de temperaturile scăzute, terariul trebuind să aibă întotdeauna o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius.

- Controlați hibernarea, deoarece există unele tipuri de broaște țestoase care hibernează timp de mai multe luni. Acestea nu trebuie deranjate.

- În terariu trebuie să existe suficient pământ pentru ca țestoasa să poată săpa dacă are chef.

- Nu se recomandă amestecarea broaștelor țestoase de apă și a țestoaselor de uscat. Mai ales dacă țestoasa de uscat este mai mare.

- Apa din terariu nu trebuie să conțină clor, pentru a preveni deteriorarea carapacei broaștei țestoase.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si