Modificarea unor obiceiuri zilnice te poate ajuta să îți optimizezi stilul de viață. Totuși, poate fi dificil să treci brusc la un stil de viață sănătos. În schimb, o tranziție treptată este modalitatea mai simplă și mai eficientă. 

Iată câteva sfaturi pentru a avea un stil de viață sănătos.

1. Evită alimentele procesate industrial

În primul rând, este important să reduci consumul de alimente intens procesate industrial, bogate în calorii, zahăr adăugat și compuși nocivi, cum ar fi acizi grași saturați și trans. 

În această categorie sunt incluse:

produsele fast-food;

produsele de patiserie și cofetărie;

dulciurile din comerț;

sucuri carbogazoase;

snacks-uri;

biscuiți rafinați;

semi-preparate și produse gata de consum;

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

brânza topită;

mezeluri. 

2. Mănâncă variat

Pentru un aport optim de nutrienți, este important să ai o alimentație variată, care să includă alimente din toate grupele alimentare: cereale, legume și leguminoase boabe, fructe, pește și fructe de mare, carne și ouă, lactate, nuci și semințe, uleiuri vegetale extravirgine. 

Citește și: Top 20 alimente care conțin o cantitate mare de magneziu și zinc

3. Consumă mai multe legume și fructe

Este important ca dieta să conțină alimente de origine vegetală din abundență. 

Legumele sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Așadar,  încearcă să le consumi la fiecare masă, atât proaspete, cât și preparate termic. Le poți asocia preparatelor sub formă de salate sau garnituri. 

De asemenea, este recomandat să consumăm 2 până la 4 fructe diferite zilnic. 

4. Optează mai des pentru cerealele integrale

Este recomandat ca cel puțin jumătate din cerealele consumate zilnic să fie integrale. Prin urmare, mănâncă mai des paste și pâine în varianta integrală, optează pentru orezul brun și folosește mai frecvent făină integrală la prepararea deserturilor în casă. 

Ia-le în considerare pe cele bio sau organice, cum sunt cele de la Obio, care nu conțin pesticide sintetice (1). 

5. Alege sursele de grăsimi sănătoase

Grăsimile considerate sănătoase sunt cele nesaturate (poli- și mononesaturate) prezente în pește, nuci și semințe, uleiul extravirgin de măsline, canola, susan, floarea soarelui și alte uleiuri vegetale (cu excepția celui de palmier și cocos). Acest tip de grăsimi scad riscul de boli cronice (2). 

Citește și: VIDEO- Restaurantul din curtea Bisericii Negre din Brașov- specialități pentru vizitatori

Grăsimile considerate nesănătoase sunt cele saturate și trans, care se asociază cu riscuri pentru sănătate (2). Acestea se găsesc în produsele de origine animală (carne grasă, unt, slănină, brânzeturi) și cele intens procesate industrial. 

Alege carnea albă (de pasăre) și peștele mai frecvent decât carnea roșie! Optează pentru lactatele semidegresate!

6. Ai grijă la mărimea porțiilor

Cantitatea este la fel de importantă ca și calitatea, deci păstrează moderația în porții! O modalitate de a ține sub control porțiile este împărțirea farfuriei în trei părți.

Umple jumătate din aceasta cu legume, un sfert cu o sursă de cereale (cum ar fi orez) și un sfert cu o sursă de proteine (carne, ouă, leguminoase boabe). 

7.Evită prăjirea alimentelor

Alimentele preparate prin prăjire sunt foarte bogate în calorii, deoarece absorb grăsimile. De asemenea, acestea conțin compuși cancerigeni, cum ar fi acrilamida, dar și acizi grași trans, care cresc riscul de afecțiuni cronice, cum sunt bolile cardiovasculare (3). Prepară alimentele la abur, prin fierbere, la cuptor sau pe grill! 

Citește și: Acest tip de carne ne face bine creierului. Ce ne recomandă specialiștii

8. Fă mișcare regulat

Este important să faci mișcare de tip aerobic, de intensitate ușoară-moderată, timp de minim 30 de minute în fiecare zi. Mersul pe jos în pas alert, dansul, ciclismul sunt câteva exemple de activități fizice. De asemenea, efectuează de câteva ori pe săptămână și exerciții fizice de forță, pentru întărirea musculaturii.

9. Evită fumatul

Cu toții știm deja cât de nociv este fumatul. Prin urmare, ia măsuri de renunțare la fumat sau cere ajutorul unui specialist! Dacă nu ești fumător, asigură-te că nu te expui pasiv  fumului de țigară!

10. Nu consuma alcool în exces

Pe lângă efectele nefavorabile ale consumului de alcool, este important să știi că acesta furnizează un număr mare de calorii, deci este un factor de risc pentru obezitate. Bărbații sănătoși pot consuma până la două băuturi pe zi, iar femeile sănătoase, doar una pe zi. O băutură poate însemna 150 ml vin, 350 ml bere sau 50 ml tărie (4). 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Elevii din această școală din România beneficiază de meniuri create de nutriționist. Ce mănâncă copiii

Prin urmare, încearcă să faci progresiv schimbări în stilul tău de viață, pentru a-l optimiza eficient. Dacă suferi de o afecțiune medicală, este posibil ca unele recomandări să fie diferite. În acest caz, discută cu medicul sau dieteticianul!

 

Referințe:

“Are Organic Foods Worth the Price?” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/organic-food/art-20043880. Accessed 8 Jan. 2023.

‌“Fats and Cholesterol.” The Nutrition Source, 18 Sept. 2012, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/. Accessed 8 Jan. 2023.

‌McDonnell, Kayla. “Why Are Fried Foods Bad for You?” Healthline, Healthline Media, 20 Oct. 2022, www.healthline.com/nutrition/why-fried-foods-are-bad. Accessed 8 Jan. 2023.

Facts about Moderate Drinking. 2023, www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm. Accessed 8 Jan. 2023.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si