Close sidebar
Close sidebar

Cum sa economisim toamna aceasta si sa platim mai putin la caldura

Facturile, ratele, preturile, toate sunt pe plus in aceasta toamna. Iar incalzirea casei nu face exceptie. Cum putem sa mai economisim, dar sa nu inghetam in lunile care urmeaza, aflam din rubrica stirilor Kanal D "Cat te costa?"!

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

"Exact, nu-i nicio greseala la mijloc. Am ajuns sa ma inclazesc la... lumanare. Nu de alta, dar cand am vazut cum arata facturile, am... inghetat! Uite, ca mai ia din nou cu friguri numai cand amintesc de acest subiect!"

Facturile se aduna sii... mai ales cele care vor veni pentru lunile de iarna nu aduc vesti bune. Incalzirea casei e o chestiune cu multe batai de cap... Si multe cheltuieli!

Peste tot se vorbeste numai deapre scumpiri. Ei bine, la noi e tocmai invers. Va propunem... economii!
Cateva sfaturi simple aplicate de fiecare si putem economisi pana la 25 la suta. Si pentru asta nu-i nevoie sa inghetam in locuinte!

Incepem cu principalele greseli, cele care ne fac sa pierdem din caldura, deci, sa aruncam banii pe fereastra!

Usile deschise intre camere si ferestrele lasate oricat timp pentru aerisire reprezinta o greseala serioasa.

Aragazul pornit cu orele pentru a mai cresite temperatura ambientala este un alt factor care creste serios factura!

Si aparatul de aer conditionat folosit la o temperatura ridicata ne scoate inutil banii din buzunar!

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

De asemenea, indiferent ce metoda folosim pentru incalzirea casei, trebuie sa fim atenti si la celelalte facturi. Spre exemplu, la cea de energie electrica. Incarcatoarele uitate in priza sau laptopul in stand-by reprezinta alte greseli care maresc inutil o factura importanta pentru fiecare dintre noi.

Si acum, sa trecem la cele mai importante sfaturi pentru a economisi la capitolul incalzire!

Daca blocul in care locuim nu este izolat, e cam greu sa rezolvam problema in prag de iarna. Dar putem aplica idei rapide si ieftine. Spre exemplu, aseszati o patura in dreptul geamurilor pe unde simtiti ca intra frigul. Da, este o metoda babeasca, dar functioneaza.

Ideea este cat se poate de simpla.

Daca lasi geamul intredeschis si caloriferul  inchis, in casa se va face foarte frig, iar seara va fi nevoie de mult mai mult timp pentru ca locuinta sa se incalzeasca. Aproximativ 15 este temperatura ideala atunci cand esti plecat de acasa.

De asemenea, fiecare camera are o temperatura recomandata.

In camera de zi, sau in sufragerie cum o numim noi, intre 19 si 22 de grade in timpul zilei este suficient. In dormitor, intre 16 si 19 grade. O arata studiile facute de specialisti! Mai mult sau mai putin si somnul nu mai este odihnitor. Iar in baie putem seta o temperatura cuprinsa intre 22 si 24 de grade! Cat de mult conteaza asta?

Asadar, termostatul pentru reglarea temperaturii este important. Daca nu aveti unul, atunci pretul este de aproximativ 100 de lei. Atentie unde il pozitionati. daca il asezati langa fereastra, unde e ceva mai frig, atunci va inregistra o temperatura mai mica si va forta centrala sa functioneze mai mult!

Trebuie sa fiti cu bagare de seama si cand vine vorba de temperatura setata pentru apa calda. Cel mai bine este sa va ganditi la aproximativ 48 de grade celsius!

Daca tot discutam mai devreme despre calorifere, atunci trebuie sa mai spunem ceva. Sub nicio forma nu le blocati cu draperii sau obiecte de mobilier solide. Folia reflectorizanta montata in spatele caloriferelor sporeste caldura emisa de acestea. Doar ca panourile costa.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Cam 300 de lei pentru 10 bucati! Mai ieftin este sa lipiti pe perete o folie de staniol sau aluminiu. E drept, aceasta mareste gradul de confort, dar nu in aceeasi masura ca materialele speciale!

Este momentul sa inversam sfaturile aplicata vara trecuta. Ferestrele trebuie lasate libere, adica fara draperii groase pentru a putea acumula pe timpul zilei din caldura solara.

Cel mai indicat este sa aerisim in reprize scurte, timp de cateva minute. Daca putem la pranz, cand e ceva mai cald afara, atunci e si mai bine. Si dormitorul trebuie aerisit pentru un somn odihnitor. Dar cu aceleasi reguli: robinetul caloriferului inchis si pentru scurta vreme!

In unele situatii, pentru a plati mai putin pe termen lung trebuie sa faci si ceva investitii. Spre exemplu, centralele de apartament reprezinta o solutie. Cine le are deja montate, trebuie sa se asigure ca functioneaza corect. Reviziile sunt importante! Si o patura electrica poate reprezenta o solutie, mai ales pentru cei mai frigurosi dintre noi. Preturile pornesc de la aproximativ 60 de lei si trec de 240 de lei pentru anumite modele!

Insa, indiferent ce solutii de incalzire folositi, asigurati-va ca nu va pun casa si mai ales viata in pericol!

"Cat te costa? revine saptamana viitoare. Pana atunci, indiferent de gradele din termometru, nu uitari regula noastra de aur: aveti mare grija de banii dumneavoastra!"
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI