Cum să îngrijești mobila din lemn masiv? Reguli de bază

Lemnul masiv este unul dintre cele mai bune materiale pentru fabricarea mobilierului.

Redactia Stirile Kanal D, joi 05 septembrie 2024 , 09:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mobilierul din lemn masiv este durabil, rezistent și foarte frumos. Dar, pentru a păstra aceste calități pentru o lungă perioadă de timp, este necesar să ai grijă de el în mod corespunzător.

Află mai multe despre îngrijirea mobilierului din lemn masiv în cele ce urmează

Poți păstra estetica și atractivitatea lemnului natural prin îngrijirea corespunzătoare a acestuia. Înainte de a achiziționa mobilă din lemn masiv, trebuie să te asiguri că factorii din încăpere sunt potriviți. Acest lucru se referă la umiditate, temperatură și iluminare naturală.

Condițiile în care se află mobilierul

În încăperile unde este amplasat mobilierul din lemn masiv, este necesar să menții un microclimat optim. Este deosebit de important nivelul de umiditate a aerului. Acesta trebuie să se situeze în intervalul de 45% până la 70%. La o umiditate mai scăzută, lemnul masiv va începe să se usuce treptat, acoperindu-se în același timp cu mici crăpături. Iar la o umiditate excesivă a aerului, lemnul poate începe să mucegăiască și să se acopere cu ciuperci, iar stratul care îl acoperă să se deterioreze. De asemenea, la umiditate crescută, crește riscul ca în lemn să se instaleze insecte dăunătoare, capabile să roadă rapid chiar și cel mai rezistent și de calitate lemn.

Temperatura optimă într-o încăpere cu mobilier din lemn masiv poate fi considerată temperatura de la +15 la +25 de grade. Nu trebuie să permiți nici înghețarea, nici supraîncălzirea lemnului masiv. Nu este recomandat să amplasezi mobilierul lângă dispozitivele de încălzire și în locurile unde vor cădea razele solare directe pe el.

Reguli de bază pentru îngrijirea mobilierului

Dacă vrei să cunoști regulile de bază pentru întreținerea mobilierului din lemn masiv, printre acestea se numără:

1. Șterge praful de două ori pe săptămână pe toate suprafețele din lemn, chiar și pe cele verticale (și pe acestea se depune praful). Folosește o cârpă moale, dar în niciun caz un burete dur. Dacă lemnul nu este prelucrat, pentru o colectare mai eficientă a prafului, poți folosi o cârpă ușor umedă. Însă, după aceasta, șterge suprafața cu o cârpă uscată;

2. Pentru a reda strălucirea lemnului, după ștergerea prafului, aplică un produs special de lustruit. Cele mai convenabile sunt cele sub formă de spray cu efect antistatic. Când folosești orice produs de lustruit, respectă întotdeauna instrucțiunile acestuia;

3. Elementele tapițate pot fi curățate delicat cu un aspirator, utilizând peria moale ca accesoriu. Cu ajutorul aspiratorului poți îndepărta praful chiar și din adânciturile greu accesibile;

4. Mobila care a devenit trebuie ștearsă cu un produs care conține ceară. Acesta va reda strălucirea lemnului și îi va îmbunătăți protecția împotriva uscării.

Eliminarea defectelor

Îngrijirea corectă a mobilierului din lemn masiv implică și eliminarea defectelor care pot apărea în timp pe suprafața acestuia, cum ar fi mici crăpături, pete sau focare de mucegai. Partea bună e că poți să scapi de aceste defecte.

Dacă observi mici crăpături pe mobila pentru hol din lemn masiv, le poți masca folosind o pastă de ceară densă. Aplică pasta pe zona cu crăpături și freacă bine astfel încât pasta să le umple. După acest tratament, crăpăturile vor deveni mai puțin vizibile, iar aspectul mobilierului se va îmbunătăți. Există, de asemenea, produse de lustruit bune pentru mascarea crăpăturilor mici.

Pentru a elimina mucegaiul, șterge zonele afectate cu o cârpă înmuiată în vodcă, apoi curăță lemnul cu un produs de curățare moale și usucă bine. Apoi, tratează suprafața cu ceară, care va împiedica răspândirea mucegaiului. Dacă mucegaiul acoperă suprafețe mari ale mobilierului, scoate-l la soare și lasă-l să se usuce bine, apoi curăță-l și acoperă-l cu ceară. Murdăria ușoară de pe suprafața lemnului masiv poate fi îndepărtată folosind săpun lichid diluat în apă sau detergent de vase. După ștergerea cu o cârpă umedă, usucă bine lemnul cu o cârpă uscată.

Alege mobilier din lemn masiv pe mobilasimex.ro  - pentru hol, sufragerie, dormitor sau orice încăpere dorești. Procurând direct de la producător, vei beneficia de confortul și frumusețea rafinată la care visezi demult!

Într-un final, îngrijirea corectă și constantă a mobilierului din lemn masiv este esențială pentru a-i menține frumusețea și durabilitatea pe termen lung. Sfaturile din acest articol te vor ajuta în acest sens. Ai grijă de mobila ta și te vei bucura mulți ani de frumusețea și practicitatea acesteia!

sursa foto: Vika Glitter/ pexels.com 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui Gino... Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui Gino Iorgulescu nu va fi judecat pentru omor după ce a provocat un accident mortal în 2019
spotmedia.ro
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si