Cum sa interpretezi prescriptia lentilelor de contact
Prescriptia lentilelor de contact trebuie actualizata la fiecare jumatate de an pentru ca valorile se modifica pe masura ce avansam in varsta si trebuie sa le actualizam periodic.
Pentru ca nu este recomandat sa pleci la lupta fara armele potrivite, daca se intampla sa ai o problema medicala cu ochii si vrei sa porti lentile de contact, trebuie sa inveti sa interpretezi prescriptia acestora. Cunoasterea inseamna putere si in aceasta privinta, pentru ca te ajuta sa alegi cele mai bune produse pentru tine.
Inainte de a intra in detalii, tine cont de un lucru: prescriptia lentilelor de contact nu coincide cu cea pentru ochelari din simplul motiv ca distanta fata de ochi e diferita in cele doua cazuri.
Acestea fiind zise, descopera in continuare ce inseamna termenii de pe prescriptia lentilelor de contact si cum sa ii citesti corect.
Raza de curbura descrie in milimetri curbura lentilei, adica felul in care aceasta se aseaza pe ochi. Avand intre 8 si 10 milimetri, aceasta trebuie determinata cu precizie, pentru ca de ea depinde confortul ochilor atunci cand porti lentile de contact. Raza de curbura te ajuta pe tine sa simti, dupa o anumita perioada de adaptare, ca e ca si cum nu ai purta lentile de contact.
Dioptria sau sfera- D/ S
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dioptria defineste cat de puternica este lentila de contact. Ideal ar fi ca dioptria sa fie cat mai slaba pentru ca dioptrii mari inseamna vedere cu probleme. Puterea sferica se masoara cu doua valori: Plus(+) pentru hipermetropie si minus(-) pentru miopie.
Cu cat diotriile sunt mai mici, adica mai apropiate de 0, cu atat ochii tai sunt mai sanatosi.Ochiul miop, deci cel care are dioptrie cu minus, este mai alungit decat in mod normal, iar lentila il va ajuta sa scada din puterea sferica. Ochiul hipermetrop este mai mic, iar rolul lentilei este sa ii creasca puterea sferica.
Adica dimensiunea lentilei. Aceasta variaza la lentilele de contact in functie de materialul din care sunt realizate. De exemplu, lentilele dure au un diametru cuprins intre 9 si 10 mm, iar cele moi intre 13 si 15 mm.
Acesta apare pe prescriptiile lentilelor dedicate persoanelor cu diferite tipuri de astigmatism. Ochiul cu astigmatism este ovalar, nu sferic, si are nevoie de dioptrie doar intr-un singur ax. Axa descrie pozitionarea curburii lentilei pe cornee si se masoara in grade: de la 0 pana la 180.
Astigmatismul poate fi simplu sau compus. Cel compus, poate fi miopic, hipermetropic sau mixt si fiecare tip necesita un anumit tip de tratament, uneori neputand fi posibila purtarea de lentile de contact.
Aditia este utilizata pentru lentilele bifocale si multifocale, folosite pentru corectia prezbitismului.
Iti recomandam lentile bifocale sau lentile multifocale de la lentiamo.ro in cazul in care ai fost diagnosticat cu prezbitism si vrei sa il tratezi corect. Acestea tipuri de lentile se mai gasesc si sub denumirea de lentile progresive.Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Acestia sunt cei mai importanti termeni care pot aparea pe prescriptia lentilelor de contact: dioptrii, raza de curbura, diametru si, in functie de caz, aditie, cilindru si axul cilindrului. Este important sa ii intelegi foarte bine, pentru ca doar asa iti poti intelege si problema de sanatate si modalitatea in care poti sa o tratezi.
Dupa ce ai citit si inteles prescriptia medicului, poti trece la urmatorul pas. Comanda lentile de contact in functie de problema pe care o ai si poarta-le conform recomandarilor. Doar asa te poti bucura de senzatia aceea care te face sa spui ca, desi porti lentile zi de zi, te-ai acomodat atat de bine cu ele, incat nici nu le mai simti.