Dormitoarele mici de apartament iti restrang destul de mult optiunile de design, dar, cu putina atentie, chiar si un dormitor micut poate arata aerisit si spatios. Este important sa fie gasite solutii de amenajare adaptate spatiului respectiv. Cand vom avea de organizat si decorat o locuinta de dimensiuni mici, vom incerca sa obtinem profunzime, transparenta si luminozitate, toate acestea avand ca rezultat un spatiu mai mare.

Trucuri mici pentru un dormitor mai mare

Foloseste la maximum toata lumina naturala de care dispui. Ferestrele mari vor mari vizual camera si vor aduce mai multa lumina inauntru. Foloseste perdele deschise la culoare si lasa sa patrunda soarele.

Pentru a mai economisi din spatiu poti folosi in loc de veioze niste aplici montate pe perete, astfel nu vei mai avea nevoie nici de noptiere.

Monteaza surse de lumina pe pereti, spoturile incorporate in spatele patului pot crea o atmosfera intima intr-un dormitor mic.

Oglinzile sunt cea mai simpla metoda pentru a pacali ochiul ca dormitorul sa para mai mare decat este in realitate. Acestea lasa impresia de mai mult spatiu, chiar daca nu sunt tocmai recomandate pentru un somn odihnitor. Pana la urma orice dormitor are nevoie de o oglinda inalta in care sa iti poti verifica tinuta, iar un dormitor mic are nevoie de mai multe.

Poti adauga oglinzi pe usile dressingului, pe peretele din spatele noptierei…

Mobilierul modular si multifunctional, de dimensiuni mici, cu finisaje lucioase, da impresia unui spatiu neincarcat. Dulapurile neacoperite de usi dau de asemenea impresia de aerisit.

Mobilierul pe picioare, eventual inoxidabile, cu suficient spatiu lasat gol dedesupt, poate da de asemenea impresia de mai mic. Cu cat va fi mai multa pardoseala descoperita cu atat camera va creste in dimensiuni.

Daca nu ai optat pentru acoperirea totala a pardoselii cu un model de mocheta pufoasa, atunci este recomandat sa pastrezi cat mai multa pardoseala libera. Alege un covor cu o culoare diferita de cea a pardoselii si putin mai lat decat patul, pe care sa il plasezi in fata acestuia.

Pernele si pledurile colorate dau viata oricarei camere si nici nu ocupa foarte mult spatiu. Foloseste materiale simple pentru cuverturile si pernele decorative. Alege culori luminoase si calde. Monocromatica merge de minune pentru accesoriile de pat, draperiile si perdelele dintr-un dormitor mic. Nu folosi materiale cu imprimeuri mari sau cu culori tari deoarece vor obosi foarte mult privirea si vor aglomera inutil camera.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ședință de criză la PNL. Fotografia momentului cu Nicolae Ciucă și liderii liberali- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro

Tapetul cu model, pe un perete, poate fi o alta modalitate de a da viata camerei.
In timp ce in dormitoarele mari poti folosi draperii si perdele ce contrasteaza cu culoarea peretilor, in dormitoarele mici este recomandat ca acestea sa aiba culoarea cat mai apropiata. Asortand culoarea draperiilor cu cea a peretilor vei pacali vizual marimea camerei.

Foloseste spatii creative de depozitare

In camerele mici, fiecare centimentru este important, iar orice camera va parea mai mare daca vei pastra ordinea si lucrurile bine ascunse. Dezordinea si lucrurile aruncate prin camera inghesuie spatiul. Daca dormitorul este mic renunta sa inghesui in el un dressing, poate vei gasi loc pentru el pe hol.

Organizarea este cuvantul-cheie de care trebuie sa tii cont, asa ca stabileste un sistem prin care sa ai lucrurile de care ai nevoie des la indemana si sa le plasezi pe cele mai putin folosite in spatiile mai greu accesibile.

Ascunde cartile, revistele, alte device-uri in noptiere.  Foloseste cosuri de depozitare pe care sa le bagi sub pat.

Pe langa dulapul cu haine, trebuie sa iti incapa si obiectele mai voluminoase precum pilotele, pernele, lenjeriile de pat sau prosoapele. O comoda inalta, cu multe sertare, poate fi o solutie.

Nu pierde nici un spatiu util, peretii pot fi gazda unui cuier sau a unor rafturi foarte utile, noptiera si dulapul trebuie organizate in asa fel incat sa nu se piarda nici un centimentru in scopul pastrarii a cat mai multor lucruri.

In loc de biblioteca in dormitor, pune niste rafturi deasupra patului pe care sa pui cateva carti si nu numai ca vei castiga spatiu in plus, dar vei obtine si un aspect chic.

Mobilierul pentru spatii mici trebuie sa fie functional, estetic si transformabil in acelasi timp

In spatile mici, fiecare piesa de mobilier trebuie aleasa cu grija, astfel incat sa satisfaca cat mai bine nevoile de depozitare si confort. Fiecare spatiu trebuie sa fie utilizat cu mare eficienta, de aceea mobila de dormitor aleasa trebuie sa fie multifunctionala. Comanda aici online mobila de dormitor!

Sunt la moda dormitoarele cat mai ordonate, cu piese de mobilier voluminoase, dar putine, care sa creeze un stil minimalist lipsit de haos.

Creeaza un punct de atractie in jurul patului

Punctul de focalizare este cel pe care iti cad ochii imediat cum intri intr-o incapere si care da tonul in ceea ce priveste restul mobilierului. Intr-un dormitor, punctul central ar trebuie sa fie patul, dar in cazul camerelor mici privirea este atrasa de obicei asupra ferestrei. Amplasarea patului in dreptul geamului ar putea rezolva problema, mai ales ca lumina va pune in valoare patul si modul in care e decorat.

Alege un pat matrimonial de dimensiuni rezonabile care sa devina vedeta dormitorului, dar care sa lase suficient spatiu in jurul lui pentru circulatie si in care sa putem regasi alte unitati de mobilier, de tip noptiere, comode, dulapuri. Stabileste daca iti poti permite, din punct de vedere al spatiului, un pat de mijloc sau daca trebuie sa il lipesti de perete si organizeaza camera in functie de acest detaliu.

Intr-un dormitor mic este bine sa asezi patul lipit de un perete, iar intr-un colt sa asezi o masuta sau un dulapior. O alta optiune, dar care nu se preteaza pentru orice forma de camera, este sa asezi patul pe colt. In general intr-o camera mica este bine sa pastrezi mobila langa perete pentru a avea mai mult loc de miscare.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții: „N-am dormit toată noaptea”- antena3.ro

De asemenea poti opta pentru un pat suspendat, sau cum se numeste mai modern un pat loft. Avantajul unui asemenea pat este ca puteti folosi spatiul de sub el azezand o masuta sau un dulapior. Dezavantajul este pentru cei care au rau de inaltime, sau probleme cu spatele.

Exista paturi rabatabile, usor de folosit, sau canapele extensibile, care pot rezolva problema spatiului pe timpul zilei intr-un dormitor de dimensiuni reduse.

Paturile tapitate si cu tablie sunt foarte comode si foarte in trend, daca optezi pentru un astfel de pat-vedeta, evita-le pe cele cu tablii de pat groase sau care au incorporate in loc de tablii lazi de depozitare. Tablia de pat simpla si subtire este binevenita, mai ales daca alegi una mai lunga care va tine loc de perete de accent. Tablia de pat impreuna cu un peretele de accent de deasupra acesteia, iti vor ajuta camera sa arate elegant in ciuda dimensiunilor nefavorabile.

Alege mobilierul de care ai nevoie

Cel mai potrivit stil pentru decorarea apartamentelor mici este cel minimalist, in care mobila de dormitor, cu linii simple, ocupa foarte putin spatiu. Daca vrei sa-ti transformi micul dormitor intr-un spatiu frumos si confortabil renunta la ideea de mobila de dormitor tip, compusa din dulap, pat, doua noptiere, o comoda, o masuta de toaleta si un scaun sau un fotoliu. Limiteaza-te la cele mai importante dintre ele: patul si un dressing proiectat ergonomic care sa dispuna de suficient spatiu pentru pastrarea si organizarea hainelor si altor obiecte.

Inlocuieste noptierele cu doua rafturi montate pe perete, chiar deasupra tabliei de la capul patului. In acest fel vei economisi spatiu la nivelul pardoselii, iar dormitorul va parea mai mare si mai degajat.

Daca ai spatiu si ai nevoie de un dulap de haine cea mai buna solutie este sa-i aloci un perete intreg. Mergi pe ideea unui dulap inalt, care sa acopere un perete intreg, dar mai ingust, cu usi glisante si alege o piesa de mobilier cat mai apropiata de culoarea peretelui. In felul acesta o sa para mai mic si nu o sa incomodeze vizual incaparea.

Daca nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comoda joasa cu sertare pentru lenjerie si maruntisuri. In dormitoarele mici, o comoda este o alegere mult mai potrivita decat un dulap de mici dimensiuni, neincarcand spatiul din punct de vedere vizual si fiind mai ingusta si mai joasa.

Schema de culori pentru un dormitor mic

Pentru ca dormitorul in care iti petreci cel putin opt ore in fiecare noapte sa fie cadrul ideal pentru somn, este necesar sa alegi pentru decorarea si amenajarea lui nuante relaxante, care ofera o stare de bine. Paleta de culori increzatoare include nuante de albastru inchis, verde lime, rosu aprins, care vor capta atentia atunci cand intri intr-o incapere. Zugraviti tavanul cu alb pentru a crea ideea de inaltime si spatiu. Cu cat schema de culori va fi mai simpla cu atat dormitorul va parea mai mare. Pastreaza o schema corenta a culorilor. Ideal este sa folosesti doua nuante de baza, iar a treia sa fie o culoare de accent.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si