Close sidebar
Close sidebar

Cum să NU te arzi stând la soare: 3 reguli de bază pentru sănătatea ta. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: ”De la plajă, la urgențe”

Vara este aici, plajele sunt deja pline, dar la fel au început să fie și spitalele, căci oamenii uită de regulile de bază atunci când stau la soare. Ce pași trebuie să respectăm?

Alis Pop,

Colaj foto cu un termometru pe plajă și medicul Tudor Ciuhodaru

[Sursa foto: Freepik / Facebook ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Vara aduce cu ea multă bucurie, multe vacanțe, experiențe pe măsură, relaxare și un bronz perfect pentru cei care-și doresc o piele de ciocolată.

Cu toate astea, însă, sunt și probleme cauzate ba de temperaturile ridicate de afară, ba de statul prea mult la plajă, ba de faptul că ignorăm unele recomandări ale medicilor.

Citește și: Pranzul preferat al turistilor de la Mamaia: shaorma cu de toate

Plajă

[Sursa foto: Unsplash]

Bucură-te de vară fără probleme de sănătate 

Tocmai de aceea, acum, pe pagina sa de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pericolele la care ne expunem atunci când nu ținem cont de cele trei reguli ale statului la soare.

Și, totodată, specialistul a venit și cu o serie de recomandări pentru a nu ajunge de pe plajă direct la spital, așa cum spune că deja se întâmplă.

Iată ce ar trebui să faci pentru a nu te alege cu arsuri de toată frumusețea pe față și pe corp, în timp ce stai la plajă sau pur și simplu faci o plimbare prin soare.

”De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare- sunt 3 reguli importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică. Atenție, au apărut primele paciente cu arsuri solare. (Mic) ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri: 10 reguli simple”, a scris Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Iar regulile medicului din Iași sunt cât se poate de simple, practice și la îndemâna oricui își dorește să se bucure de vară fără a avea probleme de sănătate.

Medicul spune că trebuie să aveam grijă cât stăm la soare și în ce interval orar, dar și să nu uităm să folosim creme cu factor de protecție cu cel puțin 30 de minute înainte de a ne expune soarelui.

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

De asemenea, hidratarea  este un pas foarte important, dar și evitarea ”tratamentelor băbești”, care ar putea să ne facă mai mult rău decât bine.

Femeie la plajă

[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Canicula amana cursurile cu o saptamana! Temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius, in Japonia

”1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.

3. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.

4. Întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ.

5. Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Festin regal la Palatul Snagov! Cum au fost răsfățați invitații la nunta Monicăi Bîrlădeanu și a lui Valeriu Gheorghiță- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

6. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

7. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

8. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.

9. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice- vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

10. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Rețineți(!!!) Protecție, răcoare, hidratare- sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare”, a mai scris specialistul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI