Close sidebar
Close sidebar

Cum să previi boala care l-a ucis pe Ilie Balaci! Primele semne ale unui accident vascular cerebral

Ilie Balaci, fostul mare fotbalist al Craiovei, s-a stins din viaţă în această dimineaţă, în urma unui accident vascular cerebral

G. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate şi invaliditate. La fiecare 4 minute, o persoană este victimă a acestei boli. Ca să poţi preveni această boală care afectează profund creierul, trebuie să cunoşti următoarele  lucruri esenţiale.

Cum se manifestă un AVC?

Acronimul FAST- care înseamnă rapid în engleză- este utilizat de specialişti pentru a descrie simptomele unui AVC. F (face)- faţa prezintă asimetrie: colţul gurii lăsat, ochi aproape închis. A (arm)- braţul de pe aceeaşi parte prezintă slăbiciune musculară. S (speech)- vorbirea este afectată. T (time)- timpul este extrem de important, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai rapid la spital.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

După chemarea ambulanţei, primul lucru care trebuie făcut este stabilirea orei la care au început simptomele. „Aceasta nu este obligatoriu ora la care a fost descoperită victima. Apoi trebuie notate simptomele şi evoluţia lor. Minutele care trec sunt esenţiale”, subliniază prof. Samson.

Controlul factorilor de risc, respectiv tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, reducerea colesterolului şi a glicemiei, menţinerea unei greutăţi corporale normale, renunţarea la fumat, reprezintă cea mai importantă măsură pentru evitarea unui accident vascular cerebral.

De asemenea, nn nou studiu susţine că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit cu ajutorul activităţii fizice, susţine un nou studiu. Specialiştii recomandă 4 ore de mişcare uşoară pe săptămână.

Sursa: DCNews

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI