Cum să te protejezi de tigrul platanului, insecta sâcâitoare care apare vara
Cum să te protejezi de tigrul platanului, insecta sâcâitoare care apare vara. Tigrul platanului este una dintre insectele care apare odată cu vremea caniculară, iar înțepătura ei poate crea neplăceri. Iată cum să te ferești de această insectă!
Cum să te protejezi de tigrul platanului, insecta sâcâitoare care apare vara. Tigrul de platan (corythucha ciliata) este o insecta de mici dimensiuni, între 4 și 6 milimetri, are corpul aplatizat și culoarea capului gri închis. Cele trei perechi de picioare sunt echipate cu unghii ascuțite și puternice de care se folosește pentru a deteriora plantele.
Când apare invazia tigrului de platan?
Tigrul platanului apare deseori în medii cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cu vegetație bogată, unde este predispus să se înmulțească.
Această insectă este întâlnită cu precădere în zonele unde sunt plantați mulți platani sau frasini, dar în ultimii ani, este din ce în ce mai prezent în aglomerările urbane.
De asemenea, în grădinile de vară, pe terase amenajate cu plante sau în parcuri, unde orășenii își petrec mult timp liber în serile de vară, tigrul platanului poate să “atace” în mod surpinzător, fără zgomot, căzând din copaci și rămânând ascuns în haine.
Tigrul platanului a fost descoperit pentru prima dată în Italia, la Padova. Având un sistem de înmulțire rapidă, în câțiva ani insecta a ajuns să fie răspândită pe întreg continentul. Specialiștii români spun că în urmă cu 3-4 ani, tigrul de platan a fost descoperit și pe teritoriul României, fiind mai frecvent în cea de a doua parte a verii. Ceea ce o face distinctivă de alte specii de insecte, este mușcătura acesteia, care aparent este una inofensivă.
Dar netratată poate provoca infecții și anumite complicații.
Vei recunoaște această insectă, dacă reușești să o vezi, după petele negre care-i conferă o textură de “animal print”.
Chiar dacă poate ajunge până la 6 milimetrii, este o insectă silențioasă, aproape transparentă, și este foarte greu de depistat. Începând cu a doua jumătate a acestei luni, tigrul de platan își face apariția în natură. Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra înmulțirii rapide și progresive a acestei insecte.
Pișcătura acestei insecte este resimțită de om la o intensitate destul de mare, dar poate fi tratată extrem de ușor. Cele mai rapide remedii ce pot împiedica agravarea înțepăturii constau în dezinfectarea zonei afectate prin spălarea cu apă și săpun, iar pentru diminuarea durerii, aplicarea unui cub de gheață care, totodată, să reducă inflamația.
Cum să te protejezi de tigrul platanului?
Ca și țânțarii, tigrul de platan poate intra în interiorul locuinței, atunci când ținem geamurile deschise.
În cazul în care avem montate plase la geamuri, trebuie să fim atenți la ochiurile acestora, deoarece la unele plase pot fi de dimensiuni mari. Astfel insecta poate intra cu ușurință prin aceste ochiuri.
Însă, dacă ne decidem să ieșim la o plimbare, este important de știut ce trebuie să facem pentru a evita mușcătura unui tigru de platan.
Astfel, ca și în cazul țânțarilor, trebuie să avem îmbrăcăminte deschisă și vaporoasă, și să nu avem picioarele sau mâinile expuse.
Fiind extrem de silențios, tigrul de platan se poate așeza pe părțile expuse fără a fi sesizat. Așa că este bine să evităm expunerea membrelor.
Dacă mergem la o plimbare prin parcuri, sau acolo unde sunt spații verzi, cu atât mai mult trebuie să avem mâinile și picioarele acoperite. Se pot folosi și anumite spray-uri, ca în cazul țânțarilor, dar în cazul unui tigru de platan, acestea au efecte mai mici.
Dacă totuși suntem mușcați de un tigru de platan, important este să nu ne scărpinăm, pentru a nu produce răni ulterioare, trebuie să dezinfectăm imediat locul mușcăturii. În cazul unor mușcături mai puternice putem folosi anumite creme antihistaminice pe bază de mentol.
Acele creme vor calma instant inflamația și mâncărimea. Deși nu este cazul, dar dacă se întâmplă să se ajungă la alergii din cauza mușcăturii uni tigru de platan, este recomandat să apelați urgent la un medic specialist.
Așadar, aveți mare grijă atunci când mergeți la o plimbare de seară prin parcuri, sau în locații cu multă verdeață. Este bine să evitați astfel de situații pline de disconfort.