Cum să îți calculezi singur pensia pe care o vei primi în 2024 după noua lege a pensiilor - GHID
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie 2024, promite o recalculare generală pentru toate cele 5 milioane de dosare de pensii din România. În centrul noi legi se află o formulă de calcul care trebuie aplicată în cazul fiecărui pensionar.
Author: Sorin Negru marți 07 noiembrie 2023 , 20:07
Noua lege a pensiilor pregătită de Guvernul Marcel Ciolacu este în dezbatere publică până joi, 9 noiembrie, când va fi aprobată în ședința de guvern și va fi trimisă spre dezbatere în comisiile Parlamentului.
Noua lege a pensiilor urmează să fie adoptată până în data de 20 noiembrie, conform planurilor anunțate de coaliția de guvernare, și va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.
În prezent, pensiile aflate în plată sunt calculate după mai multe legi diferite- spre exemplu, Legea 263/2010, Legea 19/2000 sau Legea 3/1977. Noua lege a pensiilor va unifica toate sistemele diferite din trecut.
Punctul de pensie și punctul de referință, valori noi în 2024
Un singur articol va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, respectiv punctul de referință care se majorează de la 71 de lei la 81 de lei.
Acest punct de referință, alături de punctul de pensie, reprezintă un element-cheie în noua formulă de calcul a fiecărei pensii din România.
La rândul lui, punctul de pensie se modifică de la 1 ianuarie 2024, după indexarea tuturor pensiilor cu 13,8% (rata inflației din anul anterior). Astfel, punctul de pensie ajunge la valoarea de 2.032 lei.
Proiectul de lege care vizează sistemul public de pensii conține o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității.
Guvernul speră să corecteze în acest fel o mare parte din inechitățile sistemului public de pensii, prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.
Deoarece dispar aceste două elemente care erau folosite în calculul pensiei până acum- indicele de corecție și stagiul de cotizare- fiecare pensionar poate să își calculeze singur care este cuantumul pensiei pe care o va primi din septembrie 2024.
Nicio pensie nu se micșorează după recalculare
După cum a anunțat recent ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, unii pensionari vor avea creșteri de 1% la pensie, în timp ce alții vor beneficia și de pensii cu 80% mai mari.
În cazul pensionarilor care, după recalcularea din 2024, vor beneficia de o pensie mai mică decât cea aflată în plată, se va menține suma cea mai avantajoasă, respectându-se principiul "nicio pensie nu se micșorează".
Formula de calcul a fiecărei pensii, pe înțelesul tuturor
Noua lege propune o formulă de calcul extrem de simplă. Ca să afli ce pensie urmează să primești din septembrie 2024, trebuie să înmulțești numărul total de puncte din Decizia ta de pensionare cu Valoarea punctului de referință (stabilit la 81 de lei pentru 2024).
Altfel spus, Valoarea Pensiei= VPR înmulțit cu numărul total de puncte al fiecărui pensionar (puncte stabilite pe bază de contributivitate, puncte necontributive și puncte-bonus, în funcție de anii munciți peste
stagiul de 25 de ani etc).
Ca paranteză, trebuie spus că în anii viitori VPR se va calcula prin împărțirea punctului de pensie la cifra 25 (un stagiu mediu de cotizare, agreat pentru noua lege a pensiilor). Pentru nivelul anului 2024, VPR este stabilit deja= 81 lei.
Cum îți calculezi singur pensia pe care o primești după noua lege din 2024
Fiecare pensionar are acasă o Decizie de pensie în care îi este precizat numărul total de puncte.
Noua formulă de calcul va fi stabilită prin înmulțirea acelui număr total de puncte care îi revine fiecărui pensionar cu valoarea Punctului de referință- cel mai probabil 81 de lei, la nivelul lunii septembrie 2024.
Fiecare pensionar își poate afla numărul total de puncte în Decizia de pensionare, în josul paginii.
"Fiecare pensionar își poate determina pensia prin acest procedeu simplu. Înmulțim numărul total de puncte cu 81 și vom știi care va fi pensia noastră în luna septembrie 2024", spune Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de pensii şi secretar de stat al Ministerului Familiei.
Potrivit oficialului guvernamental, toate celelalte detalii sunt elemente tehnice care își pierd relevanța în raport cu acest calcul mult simplificat.
Cum se unifică pensiile după recalcularea din 2024
Un muncitor cu stagiu complet de cotizare de 35 de ani are în prezent o pensie diferită în funcție de legea în baza căreia s-a pensionat.
Spre exemplu, el are o pensie de doar 2.480 de lei dacă s-a pensionat după Legea din anul 2000, o pensie de 2.680 de lei, dacă a beneficiat de Legea din 2010, respectiv o pensie 2.902 lei dacă a ieșit la pensie după Legea din 1977.
Noua lege a pensiilor încearcă să unifice toate pensiile care au acum un cuantum diferit, deși vechimea, stagiul de cotizare și natura muncii prestate sunt similare.
Conform noii formule de calcul, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, cei trei pensionari ipotetici vor ajunge să primească peste o pensie 4.600 lei din septembrie 2024.
Chiar și cei care urmează să iasă la pensie în anii viitori, vor beneficia de aceeași recalculare: li se stabilește un număr total de puncte și acesta se înmulțește cu VPR (valoarea punctului de referință de la acel moment).
Elementul-cheie al pensiei tale= totalul punctelor acumulate
Totalul punctelor acumulate se va calcula în cazul fiecărui nou pensionar prin punctele de contributibitate, punctele pentru perioadele asimilate (facultate, șomaj, armată) și punctele de stabilitate- care reprezintă bonusul primit pentru vechimea în muncă (vezi detalii mai jos).
Toate aceste puncte se acumulează și totalul se înmulțește cu VPR.
Puncte suplimentare acumulate prin vechimea în muncă
Noua lege a pensiilor oferă puncte bonus sau de stabilitate la Totalul de puncte pentru fiecare ani munciți peste stagiul standard de cotizare de 25 de ani.
Astfel, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate după cum urmează: a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani; c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Dacă ai muncit 30 de ani, vei primi un bonus de 2,5 puncte. Pentru un stagiu de cotizare de 35 de ani, poți să adaugi la cele 2,5 puncte, un bonus de 5 puncte, în total 7,5 puncte care se vor adpuga la Totalul punctelor personale și se vor înmulți cu 81.
Exemplu de calcul concret
Totalul punctelor acumulate se calculează prin adunarea următoarelor puncte:
1) Puncte de contributivitate= câte un punct pentru fiecare an în care ai contribuit la sistemul de asigurări sociale Exemplu: ai contribuit 36 de ani, vei avea deja 36 de puncte 2) Puncte necontributive (facultate, șomaj, armată)= se înmulțește cu 0,25 puncte totalul anilor de necontributivitate Exemplu: ai avut 4 ani de facultate, 1 an de șomaj și 1 an de armată= 6 ani înmulțit cu 0,25= 1,5 puncte care se adaugă la cele 36 de puncte contributive 3) Puncte bonus sau de stabilitate, legate de vechimea suplimentară peste 25 de ani de muncă (după formula de mai sus) Exemplu: pentru 36 de ani de vechime, punctajul obținut este de 6,5 puncte TOTAL puncte= 36+ 1,5+ 6,5= 44 puncte Valoarea pensiei va fi de 44 puncte înmulțit cu 81= 3.564 lei
Pensie de aproape 2.000 de lei în 2024 pentru bărbați cu pensia minimă în prezent
Un bărbat care are în prezent pensia minimă de 1.125 lei va ajunge după recalculare la o pensie de 1.961 lei, a explicat șefa de la Ministerul Muncii.
„Daca luam cazul unui barbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sub indemnizatia minima sociala. Dupa recalculare, vom constata ca un barbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o crestere de 87,4% adica va ajunge la o pensie de 1961 de lei. Intre 1125 si 1961 diferenta este consistenta”, a declarat recent Simona Bucura Oprescu.
Noua lege a pensiilor prevede, însă, creșteri mai mici pentru femei în comparație cu bărbații, deoarece femeile au fost avantajate de sistemul de calcul de până acum.
Concluzii
Totalul numărului de puncte al fiecărui pensionar= suma dintre punctele contributive+ punctele necontributive+ punctele bonus (puncte de stabilitate sau vechime)
Punctele contributive= 1 punct x anii de contributivitate Punctele necontributive= 0,25 puncte x anii de facultate/șomaj/armată etc Puntele bonus= 0,5 puncte x anii de vechime între 25 și 30 de ani+ 0,75 puncte (pentru vechime între 30 și 35 de ani) +1 punct x anii de peste 35 ani vechime.
Acest total de puncte se înmulțește cu 81 lei și se obține valoarea pensiei din septembrie 2024!