Dacă ai rămas fără permis de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, există posibilitatea de a-l recupera mai repede. Dacă promovezi examenul, perioada de suspendare se reduce la 30 de zile.

Examenul poate fi susținut de mai multe ori și este gratuit. Testul se susține în reședința de județ unde a fost emis permisul de conducere și apoi actele se trimit la IPJ -ul pe raza căruia s-a săvârșit fapta.

Citeste si: Cât costă să faci ”plinul” unei mașini electrice în diferite locații din București

De asemenea, testul poate fi susținut doar în primele 30 de zile (45 de zile,  dacă se calculează și perioada de valabilitate a dovezii de circulație) de suspendare:

Art. 106. — (1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie prevăzut la art. 104 alin. (2) lit. a) până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea potrivit art. 104 alin. (3) sau art. 104 alin. (4), după caz.

Condiții pentru a putea susține examenul:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;

Citeste si: Cum poți afla unde sunt locurile de parcare scoase la licitație în Sectorul 3

Domcumente necesare după promovarea examenului

După admiterea examenului o să aveți nevoie de următoarele documente:

  • copie a dovezii de conducere față verso;
  • cerere tip, de reducere a suspendării;
  • copie carte de identitate;
  • copie proces verbal;
  • copie la chitanța pentru plata amenzii

După ce se aprobă cererea, vă puteți ridica permisul de conducere doar cu dovada de conducere și cartea de identitate.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Dacă în următoarele 6 luni de la redobândire vi se mai suspendă permisul, vi se vor mai adăuga 30 de zile la suspendare.

Examenul este obligatoriu în cazurile următoare

La conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului (sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) – art. 106 alin. (1) lit. a) O.U.G. nr. 195/2002;

La tamponarea rezultată din nerespectarea regulilor privind neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului – art. 106 alin. (1) lit. a) O.U.G. nr. 195/2002;

Citeste si: Vârsta minimă la care poți începe școala de șoferi. Este adevărat că o poți faci și la 17 ani?

În cazul în care fapta a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunțarea la urmărirea penală, sau instanța a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei – art.

106 alin. (1) lit. b) O.U.G. nr. 195/2002;

La solicitarea reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce – art. 106 alin. (1) lit. c) O.U.G. nr. 195/2002.

Așadar, dacă te încadrezi în una dintre situațiile de mai sus ești obligat să susții examenul, în caz contrat ți se vor adăuga încă 30 de zile la perioada de suspendare.

De asemenea, nu poți beneficia de reducerea perioade de suspendare dacă te încadrezi la unul dintre punctele de la art. 221 Regulament aplicare OUG 195/2002 alin.2:

(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;

d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si