Cum să vopsești natural ouăle de Paște. Trucul pentru un luciu perfect
Încă din Săptămâna Mare, gospodinele încep pregătirile pentru sărbătorile pascale, prepară diferite mâncăruri deosebite, însă o semnificație aparte a acestor zile o reprezintă vopsirea ouălor.
Totodat, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a nu se crăpa și mai apoi puse să fiarbă.
Un alt secret al gospodinelor este următorul: se toarnă în apa în care punem ouăle, o linguriţă de oţet sau de sare. Se spune că oţetul şi sarea vor întări coaja ouălor. Însă, înainte de a pune ouăle la fiert, acestea trebuie să fie degresate spălându-le cu apă şi detergent de vase, pentru a îdepărta urmele de grăsime.
Astfel vopseaua va prinde foarte bine pe ouă. Oăle se lasă la fiert între 8 şi 12 minute.
Cum se obţin culorile naturale pentru ouale de Paşti
Culorile naturale pentru ouăle de Paști se pot obține prin fierberea acestora în apa unor coji ale anumitor legume, cum ar fi: coji de ceapa rosie, coajă de lămâie; sau chiar legume: sfeclă rosie, morcov; si altele: verdețuri, rădăcinoase și flori.
Însă, un element important ar fi că vopsirea oualor cu pigmenti naturali are nevoie de mai mult timp, dar culorile ouălor vor fi mult mai lucioase și totodată „bio”.
Astfel pentru prepararea soluției cu care se vopsesc ouăle, se pun doar câteva ouă la fiert, maxim 10 pentru a putea fierbe mai repede. Apoi trebuie adăugate ingredientele pentru culoarea dorită și lăsați apa să fiarbă cu acestea la foc mic, timp de 30 de minute, până ce vedeți o intensitate mai mare a culorii, așadar și culoarea ouălor va ieși mai intensă.
Rosu
Pentru a vopsi ouăle roșii avem mai multe variante, astfel putem folosi, sfeclă rosie, coji de ceapa rosie, cireșe în sirop, floare de bujor, frunze de varză roșie. Vopseaua naturală roșie o puteți obține conform rețetei de mai sus.
Pentru o nuanță de galben a ouălor puteți utiliza șofran, folosind aceeași rețetă menționată. Însă va dura mai mult itmp până culoarea va deveni intensă, pentru aceasta mai este folosit și turmericul.