In comuna Sendreni, situata la 20 de km de Galati,  curtile caselor sunt pline de viata. Aici cainele traieste in armonie cu pisica, iar copiii alearga, fericiti, printre culturile de legume.

Casele  au aparut precum ciupercile dupa ploaie. Fiind cea mai apropiata localitate de oras,  toti galatenii dornici de libertate si aer curat s-au mutat aici. Si- au vandut apartamentele din blocurile ticsite si au preferat sa dea un ban mai mult, dar sa stie ca au si o palma de pamant, numai a lor.

"De cata vreme ati renuntat la apartamentul de la bloc?
De trei ani.
Ce v-a facut sa va mutate la tara, practic?
O curte pentru copii, un loc de joaca, un spatiu mai sigur"

In fiecare zi de vara, in curtea acestei familii sfaraie gratarele cu legume proaspete, culese chiar din curte. O adevarata fericire, spun proprietarii casei, care pana acum erau prizonierii celor 4 pereti de la bloc.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Aici la curte putem sa facem ce vrem.

Putem sa facem legume fripte, le punem in borcan si le conservam pentru iarna"

"In primul rand pentru copii, au mai mult spatiu pentru a se juca, mananca natural, din gradina noastra si fructe si legume"

Odata ajunsi la curte, oamenii spun cinstit ca beneficiile se vad imediat.

"Va mai bate cineva in teava?
Nu.
Nu va mai inunda nimeni?
Nu ne mai inunda nimeni.

Bine si la bloc stateam la etajul 10. Dumnezeu mai dadea putina apa. E o alegere chiar foarte buna"

Sociologii spun ca aceasta tendinta, mai ales in randul tinerilor, de a se muta cat mai departe de oras se intampla in toata Europa.

Gelu Duminica- sociolog-

"Dezvoltarea sustenabila urbana inseamna ca si patura de mijloc sa se mute in periferie unde exista costuri mai mici, libertate mai multa, securitate, siguranta mai mare. Nu ar trebui s-o tratam ca pe o exceptie ceea ce se intampla, ci ca pe o normalitate"

Desi la prima vedere pare o avere cumpararea unei case cu teren, cei care au facut merele pas spun ca se amortizeaza cheltuielile.

"Aici. costurile sunt mai mici. Nu mai platesti intretinerea. Intr-adevar sunt si aici alte costuri, dar mult mai mici"

Potrivit unor sociologi, una din 5 familii si-ar dori sa se mute la casa, iar una din 9 familii chiar face aceasta schimbare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si