Cum se acordă bonusul la pensie din 2024. Cine sunt pensionarii eligibili și câți bani vor primi
Alianța de guvernare PSD-PNL pregătește acordarea unui bonus pentru pensionari din 2024, în funcție de vechimea în muncă. Noua formulă de bonusare va fi inclusă în legea pensiilor care urmează să fie prezentată și dezbătută în Parlament în această lună.
Author: Sorin Negru luni 09 octombrie 2023 , 23:12
O nouă veste atractivă vine pentru pensionari: formula de calcul din noua lege a pensiilor va conține și un bonus pentru cei care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani.
Cine sunt pensionarii care primesc bonus la pensie din 2024
Guvernul are în plan acordarea unor bonusuri pentru pensionari. Sunt peste un milion de seniori care au pensia minimă, iar politicienii promit că aceștia vor resimți cea mai mare creștere de la 1 ianuarie.
Pe lângă majorările de 30-40%, în funcție de noul punctaj stabilit de lege, pensionarii vor primi și ajutoare din partea statului, dar și un bonus dacă au lucrat mai mult de 25 de ani.
„După 25 de ani de vechime, vor fi majorate punctajele pe care le vor avea cei care muncesc mai mult.
Sunt analizate aceste diferențieri de punctaje în momentul acesta împreună cu experții de la Banca Mondială”, a declarat Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii pentru Știrile Kanal D.
Bonus la pensie din 2024. Motivul: să muncim mai mulți ani
Noua formulă de calcul care va fi aplicată pentru toate dosarele de pensii din România este următoarea: Pensia= numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)
Mai concret, se va înmulți numărul de puncte care revine fiecărui pensionar cu Valoarea Punctului de Referință, stabilită în momentul de față la numărul 71.
La numărul de puncte pe care pensionarii îl strâng, se adaugă și puncte-bonus în funcție de vechimea în muncă.
"Este o variantă de lucru, nu pot să spun că este chiar o noutate. La acel număr total de puncte, care se înmulțește cu VPR-ul, se va mai adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus pentru cei care au contribuit peste acel stagiu de cotizare (25 de ani- n.red.)
la care se raportează formula de calcul. Acolo se poate veni cu niște bonificații", a declarat recent Daniel Baciu, șeful Casei de pensii.
Potrivit oficialului de la Casa de pensii, la formula de recalculare a pensiilor se pot adăuga "puncte de fidelitate", pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul mediu de cotizare.
"Aceasta este şi o cerinţă pe care am avut-o la discuţiile cu Comisia Europeană, pentru a stimula prelungirea în activitate şi a cotiza mai mult decât stagiul stabilit de lege", a explicat Daniel Baciu.
Cele trei scenarii de lucru la legea pensiilor 2024
Prima variantă de lucru din noua lege a pensiilor ține cont de criteriul contributivității.
Comisia Europeană cere mai întâi de toate eliminarea inechităților din sistemul public de pensii. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că cea mai bună variantă ar fi cea în care se va ține cont de distributivitate.
A doua variantă vehiculată propune o formulă de calcul bazată pe puncte de referință.
Cea de-a treia variantă ține cont de vechimea efectivă în muncă. Mai exact, peste stagiul de cotizare de 25 de ani se adaugă un sfert sau o jumătate de punct vechime în primii cinci ani sau mai mult pentru următorii ani.
Impactul financiar al noii legi este estimat la 16 miliarde de lei, iar acești bani se adaugă celor 113 miliarde, cât e acum bugetul pensiilor.
Dacă noul act normativ nu va fi gata până la 1 ianuarie, legislația actuală prevede o creștere comasată cu rata inflației.