Polițiștii români au reușit ”performanța” de a da amenzi de 25 milioane euro într-o singură săptămână(?!!!) doar pe baza lipsei declarației sau a completării necorespunzătoare. Printre acestea se regăsesc și câteva cazuri viralizate pe site-urile de soicializare ale unor romțni care reclam abuzuri ale poliției. Dacă vă aflați într-o astfel de ipostază, trebuie să știți că amenda dată în aceste zile poate fi contestată.

Avocatul Bogdan Dobrescu dă câteva exemple de situații în care persoana amendată ar putea avea dreptate să conteste procesul verbal:

Atunci când ești oprit de 4 ori în trafic, iar apoi amendat de ultimul echipaj pentru că ai depășit timpul trecut în declarație?  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Atunci când ești oprit de 4 ori în trafic, iar apoi amendat de ultimul echipaj pentru că ai depășit timpul trecut în declarație?

Ai 15 zile la dispoziție să contești decizia în instanță

În astfel de situații, persoanele amendate nu doar că au tot dreptul să conteste amenda dar au șanse destul de mari să câștige procesul iar aceasta să fie anulată.

”Calea de atac împotriva procesului verbal de constatare al unei contravenții este Plângerea contravențională, conform art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001. Această plângere se formulează în termen de 15 zile de la momentul în care primiți procesul-verbal de constatare al contravenției și se îndreaptă către Judecătoria din circumscripția unde s-a savarsit contraventia”, arată avocat Bogdan Dobrescu pe blogul său

Avocat: ”Nu semnați procesul verbal”

Avocat Dobrescu îi sfătuiește pe contravenienții care nu sunt de acord cu amenda să nu semneze procesul verbal. Refuzați semnarea Procesului-verbal de constatare al contravenției.

”Una dintre apărările frecvente ale poliției în dosarele contravenționale este aceea că „contravenientul și-a însușit procesul verbal prin semnătură ”. În cazul în care nu semnați, polițistul trebuie să aibă un martor care să ateste că nu doriți să semnați, sau, dacă nu poate găsi niciun martor, să motiveze de ce nu o poate face. Dacă polițistul nu îndeplinește aceste obligații, procesul verbal poate fi anulat.(...)

Poliția, obligată să trimită procesul verbal prin poștă

Dacă refuzați semnarea procesului-verbal de constatare a contravenției, urmează să îl primiți prin poștă acasă. Însă, daca nu îl primiți în termen de două luni, prin plângerea contravențională puteți invoca prescripția și astfel nu veți mai fi obligat să plătiți amenda.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| Încătușat după legea pumnului

Faceți obiecțiuni complete! De multe ori poliția vă întreabă dacă aveți obiecțiuni, iar dacă nu sunteți de acord cu procesul-verbal, scrie „Nu sunt de acord”. Aceste obiecțiuni nu ajută la nimic ulterior. Detaliați motivul pentru care considerăți că nu ar trebui să fiți amendați contravențional, deoarece, în acest mod apărările în fața instanței vor fi mai bine primite”, mai scrie Bogdan Dobrescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si