Cum se fac ardeii umpluți în Maramureș? O rețetă tradițională pe care trebuie să o încerci

Iată cum se fac ardeii umpluți în Maramureș! O rețetă tradițională pe care trebuie să o încerci

Bucătăria tradițională din Maramureș este o adevărată comoară gastronomică, bazată pe ingrediente naturale, rețete transmise din generație în generație și influențe ardelenești, ungurești și ucrainene. Preparatele sunt consistente, perfecte pentru clima aspră a zonei, și pun accent pe produse locale precum carnea, lactatele, legumele de grădină și pâinea de casă.

Ardeii umpluți sunt un preparat clasic în bucătăria românească, iar varianta din Maramureș se distinge prin combinația de arome intense și sosul cremos pe care ăl are.

Iată cum poți pregăti această rețetă autentică la tine acasă.

Ingrediente pentru ardei umpluți ca în Maramureș

  • 10-12 ardei grași
  • 500 g carne de vită și porc (amestec)
  • 3 cepe
  • 1 ceașcă orez
  • 1 ardei capia
  • 1 morcov
  • 150 g sos de roșii
  • 250 g smântână grasă (de casă sau din comerț)
  • Cimbru uscat (crenguțe)
  • Ulei de floarea-soarelui
  • Chimen
  • Boia dulce afumată
  • Mărar
  • Sare
  • Piper

Citește și: Lacul din Maramureș care își schimbă culoarea în funcție de vreme: Este o minune a naturii

Mod de preparare

Tocați fin ceapa, morcovul și ardeiul capia. Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți legumele până devin aurii.

Adăugați boiaua afumată și sosul de roșii, amestecați bine și lăsați să se răcească.

Rețetă ardei umpluți ca în Maramureș

Rețetă ardei umpluți ca în Maramureș

(sursa foto: freepik)

Frământați bine carnea tocată cu sarea, piperul, chimenul, cimbrul și mărarul tocat fin.

Adăugați orezul și baza aromată răcită.

Pentru un plus de gust, puteți incorpora câteva bucăți de slănină tocată mărunt sau puțin ulei presat la rece.

Tăiați capacele ardeilor și curățați semințele.

Citește și: În Maramureș, încă se mai găsește un arbore care poate ajunge vârsta de 500–600 de ani. Fructele sale sunt comestibile

Umpleți ardeii cu compoziția pregătită fără a-i înghesui prea tare.

Ațăzați ardeii într-o oală, turnați peste ei apă caldă până sunt aproape acoperiți.

Lăsați la fiert la foc mic aproximativ 1 oră și 30 de minute.

Smântâna se drege cu puțină zeamă din oală pentru a o aduce la o temperatură optimă.

Turnați smântâna peste ardei și lăsați totul la foc mic până se formează un sos cremos.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...