Cum se fac nunțile în Maramureș: Cele mai frumoase tradiții

Află cum se fac nunțile în Maramureș și care sunt cele mai frumoase tradiții din această regiune a țării!

Nunta în Maramureș este mai mult decât o simplă ceremonie, este un adevărat spectacol, încărcat de tradiții și obiceiuri care reflectă respectul față de familie, comunitate și trecut. Aceste ritualuri sunt menite nu doar să lege destinele celor doi tineri, ci să marcheze trecerea lor de la statutul de tineri la cel de oameni maturi și responsabili. În Maramureș, ceremonia de nuntă este acompaniată de cântece, strigături și jocuri, care fac aluzie la viața de familie, dar și la caracterul mirilor.

Întâlnirea tinerilor și cererea în căsătorie

În satele din Maramureș, întâlnirile între tineri au loc la petreceri, șezători și sărbători tradiționale. Feciorii sunt cei care, cu respect, însoțesc fetele până acasă, iar apoi cer permisiunea părinților acestora pentru a o cere de soție. Dacă familiile sunt de acord, flăcăul se prezintă la casa socrilor și o „pețește” pe mireasă, adică o cere oficial de nevastă.

Logodna se desfășoară într-o sâmbătă seara, când tinerii primesc binecuvântarea preotului și își schimbă verighetele, în fața celor dragi. Petrecerea de logodnă este una animată, cu muzică de la ceteri și multe bunătăți pregătite de familia miresei, pentru a sărbători unirea celor două familii. Înainte de nuntă, preotul anunță de trei ori în biserică că urmează căsătoria celor doi, astfel eliminând orice obstacol care ar putea apărea pe parcursul ceremoniei.

Cum se fac nunțile în Maramureș

Cum se fac nunțile în Maramureș

(sursa foto: Facebook Nunta in Maramures)

Citește și: 5 motive pentru care să mergi în Maramureș de Paște

Invitațiile și pregătirile

Invitațiile la nuntă se trimit cu două săptămâni înainte, iar mirele, mireasa și părinții lor chemă întreg satul să participe la celebrarea nunții. Familiile mai înstărite adesea delegă această sarcină unor „chemători”, care sunt responsabili cu transmiterea invitațiilor.

Pregătirile sunt minuțioase și pline de simbolism. În casa mirelui, feciorii se întâlnesc pentru a confecționa steagul, simbolul vitalității și puterii masculine. Steagul este decorat cu panglici, batiste, clopoței și spice de grâu – fiecare element având un rol simbolic important. Se spune că panglicile și batistele provin de la fostele iubite ale mirelui, iar spicele de grâu sunt păstrate ca simbol al unei vieți roditoare și al viitorului părinte.

După nuntă, spicele de grâu sunt păstrate și folosite la botezul primului copil al cuplului. În același timp, în casa miresei, domnișoarele de onoare împletesc cununa, un alt simbol al dragostei și al unei noi etape din viața tinerei.

Cum se fac nunțile în Maramureș

Cum se fac nunțile în Maramureș

(sursa foto: Facebook Nunta in Maramures)

Citește și: În Maramureș încă se găsește un copac extrem de rar: Ajunge la 15-20 de metri, iar diametrul său are 3 metri. Este un monument al naturii

Ziua nunții

În ziua nunții, emoțiile sunt la cote maxime. Mirele și mireasa își iau rămas bun de la familie, fiecare în casa părinților săi, prin cânturi tradiționale care sunt extrem de emoționante și care evocă respectul față de familie și de obiceiurile strămoșești. Cântările sunt, de obicei, pline de dorința de a deveni un soț sau o soție bună și de a-și respecta legămintele.

Mirii merg separat la biserică, însoțiți de un alai vesel, iar dacă nu sunt din același sat, mirele, alături de stegarul său și câțiva nuntasi, merge după mireasă pentru a o aduce la biserică. La finalul ceremoniei religioase, începe adevărata petrecere de nuntă, care este marcată de dansuri și jocuri tradiționale.

Petrecerea și jocurile tradiționale

Petrecerea de nuntă în Maramureș este un moment de mare sărbătoare. După cununia religioasă, petrecerea debutează cu „jocul miresei” și continuă cu „dansul mirelui”, la care participă doar bărbații. Un alt moment important este „hora miresei”, care este dansată doar de femeile măritate, fiind un simbol al maturității și al intrării miresei în rândul acestora.

Un alt moment semnificativ este când mireasa își schimbă voalul cu un batic, semn că a devenit oficial soție. Aceasta trece astfel la statutul de femeie măritată și va purta baticul până la sfârșitul vieții.

Petrecerea continuă toată noaptea și adesea și a doua zi, iar la final, tinerii căsătoriți au datoria de a duce daruri și un brăduț împodobit nașilor de cununie, ca semn al recunoștinței pentru binecuvântarea primită.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...