Cum se face ghismana, prăjitura tradițională cu iaurt din sudul Romaniei

Cum se face ghismana, prăjitura tradițională cu iaurt din sudul Romaniei

(Sursa foto: Shutterstock)

Ghismana este o prăjitură tradițională cu iaurt din sudul României. Iată rețeta delicioasă, ușor de preparat.

Ghismana este o prăjitură tradițională, simplă și delicioasă din sudul României. Desertul este cunoscut drept una dintre cele mai bune prăjituri cu iaurt. Iată cum se prepară ghismana.

Cum se face ghismana, prăjitura tradițională cu iaurt din sudul Romaniei

Ingrediente necesare

- 2 litri iaurt gras sau sana

- 6 ouă

- 1 cană de zahar

- jumătate linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu suc de lămâie

- zahăr vanilat

- 400 g făină

Citește și: Cum face supa de pui regina Camilla. Rețeta secretă dezvăluită de fiul ei

Cum se prepară

Într-un bol, bate ouăle cu zahărul și cu zahărul vanilat, apoi adaugă iaurtul sau sana și amestecă bine compoziția.

Printr-o sită, în timp ce bați, adaugă făină și ai grijă să nu apară cocoloașe. Amestecă bine până se omogonizează totul. Aluatul obținut trebuie să aibă o textură ca smântâna.

Compoziția se pune într-o formă de ceramică unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit, la temperatura de 180 de grade. Prăjitura trebuie să stea în cuptor până se rumenește și trece testul cu scobitoarea (cam 45 minute).

Trebuie să reții că nu ai voie să deschizi cuptorul atât timp cât se coace. După ce s-a copt, stinge focul și așteaptă să se răcească în cuptor.

După ce ai scos Ghismana din cuptor, poți presăra deaspura zahăr pudră.

Citește și: Test de cultură generală cu 5 întrebări. În ce an a izbucnit Primul Război Mondial?

Prăjitura Ghismana se poate face și cu fructe

Prăjitura Ghismana se poate face și cu fructe. Această rețetă este considerată și baby friendly, iar mămicile își pot răsfăța copilașii cu un desert gustos și sănătos.

Pe rețelele sociale circulă o rețetă Ghismana cu fructe, iar modul de preparare e acelasi ca în rețeta tradițională.

"🥚 3 ouă 🥛 500 ml sana (sau iaurt, chefir, smântână)
🌾 150 gr de făină 🍑 100-200 gr fructe
Metoda:
🔥 Se încălzește cuptorul la 180 de grade.

🌀 Se bat ouăle, se adaugă sana, se omogenizează. La final se adaugă făină și se amestecă bine.
👩‍🍳 Se unge o tavă cu unt, se toarnă aluatul, iar deasupra se așează fructele. Se bagă la copt timp de 45 de minute", se arată într-o rețetă de pe rețelele sociale.

View this post on Instagram

A post shared by Andreea Grecu (@tastebazaar)


Editor web
Îți Recomandăm Și...